Ziua Nationala a Lecturii in Romania

Deputatul Partidului National Liberal (PNL), Sebastian Burduja, a depus un proiect de lege cu scopul de a stabili Ziua Nationala a Lecturii pe 15 februarie pentru a oferi cadrul pentru diferite initiative de incurajare a lecturii.

Romananii beneficiaza anual de 15 sarbatori libere legale intr-un an calendaristic insa zilele libere sunt mai putin deoarece multe dintre ele pica in week-end. Pentru ca romanii sa se relaxeze au la dispozitie 21 de zile de concediu sau mai pot apela la concediu medical (se acorda in functie de starea pacientului) sau chiar zile de concediu fara plata. Acestea au un numar limita care coincide cu concediu de odihna, adica 21 de zile pe an. De mentionat ca aceste zile nu sunt platite nici de stat, nici de angajator.

Intr-o schita a motivelor pentru stabilirea unei zile de lectura, deputatul mentioneaza datele Eurostat care arata ca romanii citesc doar cinci minute pe zi si doar 6,2% considera citirea ca pe o distractie. Mai mult, doar 20% dintre romani citesc o data pe luna si 8% in fiecare zi.

Deputatul citeaza, de asemenea, un sondaj din 2018 al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), care arata ca doar 16% dintre romani spun ca citesc carti in fiecare luna, in timp ce 35% au spus ca nu au citit niciodata o carte.

El indica, de asemenea, rezultatele testarii PISA din 2018 . Aproximativ 41% dintre studentii romani nu au reusit sa atinga nivelul 2 la Reading, ceea ce inseamna ca pot citi un text, dar nu pot explica sau intelege despre ce este vorba.

Proiectul mentioneaza, de asemenea, sondaje care arata avantajele citirii in reducerea stresului.

„Romania se va dezvolta numai atunci cand romanii se vor indragosti din nou de carti. Din pacate, numerele de astazi sunt dramatice. Un roman citeste mai putin de cinci minute pe zi si aproximativ o carte pe an, in medie. Prin comparatie, un german citeste in medie 16 carti pe an. Exista in mod clar o legatura intre interesul pentru lectura si dezvoltarea economica si sociala a unei tari ”, a argumentat Burduja.

Data de 15 februarie a fost propusa urmand exemplul altor tari, unde zilele nationale de lectura coincid cu datele nasterii scriitorilor celebri. In cazul Romaniei, ar marca datele nasterii a „doua personalitati care au jucat un rol important in dezvoltarea educatiei romanesti si in promovarea lecturii”: politicianul si criticul literar Titu Maiorescu (15 februarie 1840), fondator al societatii literare Junimea , si Spiru Haret (15 februarie 1851), matematician si ministru al educatiei, creditat cu construirea sistemului de invatamant modern al tarii.

Proiectul este sustinut de alti 24 de senatori si deputati ai PNL si un deputat USR-PLUS. In acest momemnt proiectul nu este valid insa speram ca de anul viitor acesta sa intre in Monitorul Oficial si sa putem benefia de el.