Un examen radiologic permite sa se determine unde anume a ajuns copilul vostru in materie de crestere. Este bine sa o faceti daca va puneti intrebari in legatura cu inaltimea pe care o va avea in viitor.
de Ia 6 ani Ia 18 ani
Daca copilul vostru are inaltime mica, stabilirea „varstei osoase” constituie un element util care face parte dintr-o supraveghere clasica.
Este de ajuns sa i se efectueze o radiografie a mainii stangi si a incheieturii acesteia. Specialistul poate compara structurile sale osoase cu cele ale unui „atlas” de referinta. El va examina, in special, punctele de osificare si zonele de cartilagiu neosificate. Aceasta ii va permite sa aiba o idee foarte precisa asupra stadiului de evolutie al oaselor. Si, mai ales, sa constate daca el corespunde sau nu varstei pe care copilului vostru o are conform certificatului de nastere!
In unele cazuri se poate, intr-adevar, intampla ca varsta osoasa dezvaluita de radiografie sa fie decalata in raport cu varsta reala. Daca varsta osoasa a pustiului vostru corespunde celei a unui copil mai mic, fapt care se poate uneori intampla, nu va ingrijorati. Aceasta inseamna doar ca nu s-a pierdut nimic in materie de inaltime, deoarece el va putea sa creasca pe o durata mai mare de timp!
Totusi, aflati ca variatiile varstei osoase sunt numeroase in cazul tuturor copiiilor. Doar abaterile importante sunt semnificative pentru a fi, intr-adevar, luate in considerare de catre medic.
Pubertate: Diferita de la copil Ia copil, precum si in functie de sex, cresterea se mai afla, de asemenea, si sub influenta pubertatii si a revolutiei hormonale care decurge din aceasta.
de Ia 10 ani Ia 18 ani
Un copil nu creste in mod uniform chiar daca dezvoltarea lui este armonioasa.
Au constatat-o toti parintii, cu ocazia cumparaturilor in rafale pe care sunt obligati sa le faca, din motiv de garderoba „masuri speciale” in decursul catorva luni.
Baietii, ca si fetele, au adevarate „accese” de crestere, care uneori ating mai multi centimetri, si care ii transforma pe scumpii nostri pusti in „prajini” deselate.
In plus, fiecare copil are propriul sau ritm de crestere.
Totusi, exista doua momente cheie in viata sa cand el creste in mod deosebit: acestea sunt primii trei ani din viata si perioada de pubertate.
Cresterea legata de pubertate, care se intinde pe 4 ani, este destul de inegala. Ea se produce mai intai foarte repede apoi treptat se incetineste. La sfarsitul acestei perioade, se poate considera ca adolescentul si-a atins inaltimea de adult.
0 pubertate precoce risca oare sa impiedice cresterea unui copil?
0 pubertate precoce (nu se , poate vobi de asa ceva decat daca primele semne de pubertate apar inainte de 8 ani la o fata si de 9 ani la un baiat), poate provoca riscul ca sfarsitul cresterii sa se petreaca prea devreme. In acest caz, copilul nu atinge inaltimea pe care ar fi trebuit sa o aiba.
Aceste cazuri de pubertate precoce necesita obtinerea rapida a unui sfat medical pentru a i se depista cauza; ea nu este totdeauna patologica si este necesar, eventual, sa i se aplice copilului un tratament medical pentru a-i „frana” pubertatea. In afara acelor cazuri care pot fi considerate drept patologice, aflati ca varsta la care’ incepe pubertatea nu influenteaza, in perspectiva, inaltimea definitiva.
Pur si simplu, la varsta egala copiii nu vor creste cu aceeasi viteza, iar aceasta in functie de criteriul aparitiei sau nu a primelor semne ale pubertatii. Dar, in definitiv, o data declansat procesul de pubertate, ei vor atinge inaltimea definitiva pentru care erau programati genetic.