Urzica: aliment și remediu

Urzica: aliment și remediu Urzica: aliment și remediu

Urzica este o plantă care, deși în primă fază respinge din cauza perișorilor ce provoacă mâncărime pe piele, totuși, dacă este culeasă cu mijloace de protecție și este preparată corespunzător, are foarte multe proprietăți benefice pentru organismul nostru.

În cultura tradițională urzica a fost apreciată pentru aportul său de săruri minerale precum calciu, potasiu, fier, magneziu, siliciu, vitamine din complexul B, vitamina A, C, K, precum și datorită conținutului său ridicat de clorofilă, amine, lecitină, flavonoide, acizi, taninuri și uleiuri volatile.

Studiile au confirmat faptul că urziciile au proprietăți hematopoetice, hemostatice, vitaminizante, remineralizante, antiinflamatoare, hipoglicemiante, diuretice, depurative, decongestive, expectorante, fluidificatoare (a sângelui, a secrețiilor bronșice), stimulatoare (digestiv, secreția glandelor mamare), tonice.

Cele mai cunoscute beneficii ale urziciilor:

1 Susține sistemul imunitar datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, urzicile ajută atât la vitaminizarea și mineralizarea organismului cât și la fortificarea sistemului imunitar.

2 Susține detoxifierea organismului datorită efectului depurativ pe care urzicile îl dețin, precum și a conținutului ridicat de acizi esențiali și uleiuri volatile, acestea sprijină curățarea organismului de toxine și radicali liberi.

3 Efectul antibacterian, antiseptic, antiinflamator datorită conținutului bogat în antioxidanți, urzicile au acțiune antibacteriană, antiseptică, antiinflamatoare, combătând cu succes infecțiile atât intern, cât și extern. Aceste beneficii sprijină curățarea sângelui și a organelor de toxine și bacterii care pot provoca boli.

4 Combate alergiile și astenia de primăvară prin consumarea timp îndelungat sub formă de ceai sau suc. Urzicile stimulează organismul să lupte contra schimbărilor bruste de temperatură și ameliorează crizele de strănut, rinitele alergice, astmul alergic.

5 Ajută la refacerea pielii datorită efectului antibacterian. Urzicile folosite sub formă de cataplasme, frecții cu planta proaspătă, ceai sau produse pe bază de urzică pot susține refacerea pielii și a țesuturilor musculare, sprijinind combaterea eczemelor, acneelor, excesului de sebum sau ciupercilor care pot afecta pielea și unghiile.

6 Refac părul deteriorat deoarece au efect reparator a firului de păr și contribuie la stimularea creșterii acestuia. Urzicile combat mătreața și excesul de sebum, fortificând firul de păr prin conținutul ridicat de vitamine și minerale.

Urzica este atât un aliment delicios ce poate fii gătită sub formă de ciorbă, piure, tocăniță, cât și un remediu natural utilizat pentru uz intern și extern, având o acțiune benefică în anemii, reglarea tensiunii arteriale, susținerea pancreasului și automat ajută la controlul glicemiei din sânge.

Totodată sprijină refacerea rănilor, are acțiune antialergică, stimulează creșterea părului, elimină mătreața și îi redă naturalețea.

Vă dorim sănătate și spor în toate.