Un bebelus bine ritmat, sfaturi utile pentru parinti

  • Sâmbătă, 14 Noiembrie 2020
  • Familie

Pana la 3 ani, pentru a nu va destabiliza bebelusul, este important sa-i respectati ritmul.

Pana la 3 ani

Este normal ca in vacanta sa doriti sa va faceti putin de cap.Dar daca plecati cu bebelusul, acesta nu va fi totdeauna de aceeasi parere cu voi!

Pentru el, vacanta nu are aceeasi valoare ca pentru voi… Poate o va considera chiar putin cam deranjanta: „mi-au schimbat camera”, „ma cara peste tot”, „ma tot trezesc”…

Brusc, va poate face sa „platiti” toate acestea. Pentru a evita sa iI destabilizati prea tare, cantariti cu grija argumentele pro si contra si inarmati-va cu rabdare.

Pana la varsta de 3 ani, mai mult voi veti fi cei care trebuie sa se adapteze la ritmul lui. Totul consta in a gasi un compromis…

  • Ce este preferabil de evitat

Supraincarcarea programului

Pana la 3 ani un copil nu este capabil sa urmeze ritmul unui adult. Daca nu doriti sa devina agitat, nu va incapatanati sa il duceti peste tot. El mai are nevoie de repere si a-i impune sa doarma in masina sau in port-bebe nu este solutia ideala pentru a-i acorda posibilitatea de a-si gasi reperele in spatiu si timp!

In orice caz, daca nu se simte bine in aceasta situatie, va va face sa o simtiti! Daca il simtiti enervat, amanati plimbarea pentru mai tarziu.

Decalarea orelor de masa

„Prea devreme – nu este momentul, prea tarziu – este degeaba”, spune proverbul… Acesta se adevereste in ceea ce priveste orele de masa ale bebelusului.

Este indispensabil sa se respecte ritmul cu care este obisnuit.

Pana la varsta de 3 ani, orele de masa sunt ritmate, intr-adevar, de un orologiu interior imuabil. Daca nu raspundeti la semnalele pe care vi le transmite copilul atunci cand ii este foame, ati sfeclit-o ! Va trebui, ca si pentru somn, sa asteptati trenul urmator.

Neglijarea ritualurilor

Daca 1-ati obisnuit sa-i cititi o poveste inainte de culcare, sa il faceti sa participe la masa, sa adoarma pe un fond muzical sau sa bea apa inainte de somnul de dupa amiaza… Continuati!

Toate aceste mici ritualuri puncteaza ziva si sunt fundamentale. Ele capata o importanta si mai mare in vacanta, deoarece copilul se gaseste intr-un mediu pe care nu il cunoaste.

Sa i1 lipsiti de somnul de dupa amiaza

Cu riscul de a va trezi cu un copil agitat, evitati sa-I lipsiti de acest moment fundamental de destindere si de refacere. Pana la varsta de 3 ani, micutul are inca nevoie de somnul de dupa amiaza, in special vara cand este cald.

Nu va faceti socoteala ca lipsindu-I de somnul de dupa amiaza, va adormi mai usor seara. Dimpotriva!

  • noapte buna se pregateste de peste zi, iar somnul de dupa amiaza este parte integranta a ciclului lui de somn. De asemenea, nu ii decalati prea mult dupa amiaza orele de somn, cu riscul de a-I perturba in ceea ce priveste ora de culcare.

Ce va puteti permite

Sa jonglati cu orele lui de adormire

Pentru a va lasa o mica marja de manevra in privinta iesirilor, profitati de ora de vara. Atunci cand ziva se lungeste, copii au tendinta sa adoarma putin mai tarziu. Puteti, deci, decala ora de culcare cu o ora, dar nu mai mult.