Uleiurile esențiale - trend sau ajutor real?

  • Marţi, 16 Februarie 2021
  • Familie
  • Publicat de
uleiuri esentiale doterra uleiuri esentiale doterra

Uleiurile esențiale - trend sau ajutor real?

Abordăm aici un subiect care interesează părinții, bunicii dar și cadrele medicale și alte categorii: uleiurile esențiale pentru copii sunt doar un trend sau un ajutor real în menținerea sănătății? Ajută la o dezvoltare fizică și emoțională armonioasă a celor mici?! Să clarificăm, deci, această controversă.

Desigur, actualii detractor ai uleiurilor esențiale ar exemplifica nenumărate alte trenduri controversate legate de copii, apărute de-a lungul timpului: efectele ouălor în alimentația copiilor, suplimente de vitamin D, vaccinuri s.a. Și, bineînțeles, uleiurile esențiale sunt și ele considerate ca fiind nesigure, mai ales pentru copii! În cele ce urmează, te vei convinge că folosiriea uleiurilor esențiale pentru copii sunt sigure:

Uleiurile esențiale, utilizate încă din antichitate

Utilizarea uleiurilor esențiale nu este o tendință nouă ci dimpotrivă, este o tradiție străveche care își are începuturile cu secole în urmă, în cadrul a diferite civilizații din întreaga lume: greacă, romană, egiteană etc. Anticii foloseau plantele și extractele din plante pentru aromaterapie, practici terapeutice, și înfrumusețare. Mai aproape, în Franța secolului al XIXlea, chimistul Rene Gattefosse a studiat și a realizat o cercetare referitoare la uleiurile esențiale, fiind considerat cel care a inventat termenul de „aromaterapie”.

De unde provin uleiurile esențiale?

Pe Pământ există o întreagă varietate de plante, care conțin în rădăcinile și semințele lor compuși, care au devenit cunoscuți ca “uleiuri esențiale”. Sunt extrem de concentrate, prin urmare și acțiunea lor este extrem de puternică. Practic, acești compuși aromatici volatili conferă fiecărei plante o aromă proprie, o ajută să se vindece în cazul în care este rănită.

Cum acționează uleiurile esențiale?

Compușii aromatici volatili se mișcă rapid în aer, interacționând direct cu senzorii de la nivel cerebral, moment în care simți aroma puternică a unui ulei esențial, chiar și de la distanță. Până în prezent s-au descoperit peste 3000 de tipuri de compuși aromatici volatili, care determină beneficiile, aroma și proprietățile fiecăruia.

Cum devine o plantă un ulei esențial?

După recoltare, plantele trec printr-un proces de distilare folosindu-se echipamente speciale pentru a separa uleiul esențial de părțile acesteia. Totuși, procesul exact de producție a unui ulei esențial variază în funcție de tipul de plantă din care se obține uleiul. De exemplu, când se produc uleiuri din citrice, uleiul esențial este extras din coaja fructului în timp ce pentru uleiul de lavandă se folosește floarea.

Există uleiuri esențiale pure și mai puțin pure?

Uleiurile esențiale nu au aceeași acțiune. Puritatea unui ulei diferă în funcție de metodele de distilare, aria geografică, condițiile meteorologice și alți factori. Chiar dacă o plantă este aleasă sau cultivată cu toată atenția, calitatea uleiului esențial poate fi menținută sau distrusă în timpul procesului de distilare.

Utilizarea uleiurilor esențiale azi

Datorită tehnologiilor avansate, calitatea uleiurilor și siguranța folosirii lor au fost îmbunătățite considerabil. În plus, uleiurile esențiale sunt acum mai accesibile și mai ușor de utilizat în viața de zi cu zi a familiilor. Mai mult, în prezent dispunem de dovezi științifice și nenumărate studii care arată eficacitatea uleiurilor esențiale.

Beneficiile uleiurilor esențiale pentru sănătatea fizică și emoțională

De la ameliorarea iritațiilor pielii, la susținerea unei digestii sănătoase și până la crearea unei senzații de eliberare a căilor respiratorii ș.a. – uleiurile esențiale sunt azi o alegere tot mai des făcută de multe familii care doresc să mențină o bună stare de sănătate a copiilor și adulților deopotrivă.

De asemenea, uleiurile esențiale ne pot ajuta să gestionăm și să menținem starea de bine pe parcursul zilei. Unele uleiuri esențiale au proprietăți de tonifiere, calmante și stabilizare, în timp ce altele sunt cunoscute ca fiind energizante, revigorante și detoxifiante.

Cum să folosești uleiurile esențiale

Oricine se poate bucura de beneficiile uleiurilor esențiale. Ai însă nevoie de o înțelegere de bază a modului în care să folosești uleiurile esențiale în mod simplu și sigur: aromatic, pe piele sau intern.

Aromatic

Folosirea aromatică - prin inhalare - a uleiurilor esenţiale este de mare ajutor pentru îmbunătăţirea sau restebilirea stărilor emoţionale. Dacă te afli în mișcare, o metodă foarte la îndemână este să pui o picătură de ulei esenţial în palmă, și să inhalezi cu palmele împreunate. Dacă însă ești la birou sau acasă cu familia, difuzarea uleiurilor esențiale este cea mai eficientă metodă de a te bucura de aroma lor pentru o perioadă de timp mai îndelungată. Practic, difuzoarele transformă uleiurile esenţiale într-un abur care inundă încăperea pentru mai multe ore.

Pe Piele

Aplicarea pe piele a uleiurilor esenţiale este o metodă sigură şi eficientă pentru a te bucura de beneficiile lor pentru piele şi întregul organism. Uleiurile esenţiale pot penetra uşor pielea şi pot să ofere beneficii pentru întreaga zonă cu probleme, fie că vorbim despre o durere cauzată de o înțepătură sau despre o durere de burtică. În momentul în care diluăm uleiul esențial cu un ulei purtător (ulei de cocos sau alt ulei vegetal de calitate) încetinim evaporarea uleiului esențial şi permitem ca acesta să hidrateze bine pielea. Atenție: la copii, folosim întotdeauna uleiuri esențiale diluate.

Intern

Utilizarea internă a uleiurilor esenţiale este unul dintre cele mai eficiente moduri de administrare. Plantele sunt consumate de când e lumea și fac parte și azi din dieta noastră zilnică, iar cercetătorii continuă să confirme faptul că sunt sigure. Mai ales atunci când respectăm dozele recomandate, utilizarea internă a uleiurilor esenţiale este probabil metoda cu cel mai mare impact asupra întregului organism întrucât atunci când sunt ingerate, uleiurile intră direct în fluxul sangvin.

Cu ce uleiuri să încep?

doTERRA recomandă să începi cu uleiurile esenţiale care au o diverse aplicabilităţi pentru a te obişnui cu aroma și puterea lor. De aceea, o alegere potrivită pentru început este pachetul Home Essentials Kit.

Aceste uleiuri se pot folosi de către toți membrii familiei, de la cei mai mici și până la bunici, fără efecte adverse și fără a crea dependență, conform rețetarului pentru o familie sănătoasă de pe site.

Pentru copii, se romandă un difuzor amplasat lângă pătuț. Le aduce acestora un somn liniștit și multe alte beneficii în ceea ce privește problemele de sănătate specifice copilăriei.

Uleiurile esențiale pentru copii

Dezvoltarea armonioasă a copiilor, sănătatea fizică şi emoţională sunt priorităţile oricărui părinte. Uleiurile esențiale pentru copii sunt eficiente, ajutându-i pe cei mici să fie mai sănătoşi, astfel încât să poată face faţă provocărilor cu zâmbetul pe buze. Dacă vrei să incluzi uleiurile esențiale în rutina zilnică a copiilor tăi dar nu știi cum să începi, atunci varianta ideală este pachetul doTERRA Kids Collection.