Totul despre tusea convulsiva sau tusea magareasca

Devenita rara gratie vaccinarii, tusea convulsiva ramane o boala grava la sugar si o afectiune sacaitoare care dureaza pana la trei luni la copil si adolescent.

Tusea convulsiva este o maladie infectioasa datorata unei bacterii numita „Bordetella pertussis”, foarte contagioasa, care se propaga prin tuse si in timpul vorbirii. Ea este, mai ales, contagioasa in prima faza atunci cand trece adesea neobservata. Ea se manifesta printr-un guturai, o febra usoara si o tuse uscata ce survine mai ales noaptea. Atinge a doua faza dupa 7-10 zile.

Accesele de tuse devin caracteristice, sunt foarte intense timp de trei saptamani, apoi se atenueaza progresiv, putand sa persiste aproape trei luni, atat ziva cat si noaptea. Copilul respira greu in timpul tusei si aerul inspirat produce un sunet indelung si suierat numit „cantecul cocosului”. Fata copilului devine rosie, ochii sunt umflati si limba ii atarna afara din gura. Accesele sunt epuizante, jeneaza alimentatia si sunt adesea urrnate de sputa, voma si indispozitie. Intre crize, copilul nu manifesta nici o jena, de parca nimic nu s-ar fi intamplat. La sugari, chiar daca tusea este totusi absenta, jena respiratorie poate antrena complicatii pulmonare mortale.

Cum se trateaza tusea convulsiva

Medicamentele antitusive si antibioticele sunt, in general, prescrise. Pe de alta parte, cateva masuri ajuta copilul sa invinga boala. Puteti sa-l tineti departe de accesele de tuse, facandu-l sa scuipe pentru a-si degaja caile respratorii, sa bea si sa manance suficient pentru a evita deshidratarea si slabirea organismului si, mai ales, calmandu-l (pentru ca teama poate accentua crizele).

Cand tusea convulsiva se dovedeste a fi grava si cand se manifesta la sugari mai mici de trei luni, spitalizarea permite o supraveghere crescuta, evitarea dezhidratarii si ofera asistenta respiratorie daca este nevoie.