Multe filme turcesti au avut parte atat de aclamari critice, cat si de succes popular in Turcia. Cu toate acestea, cinematograful turcesc nu s-a infiltrat destul de mult in lumea vorbitoare de limba engleza. Daca calatoriti in Turcia, invatati limba turca sau doriti pur si simplu sa radeti cu lacrimi, uitati-va in continuare pe aceasta lista care contine top 4 comedii la care sa razi cu lacrimi. Va veti distra, va veti imbunatati abilitatile de a vorbi limba si, cel mai important dintre toate, va veti impresiona prietenii cand vor vedea cunostintele dvs. noi despre filmele turcesti, iar daca nu va multumiti doar cu aceasta lista de comedii turcesti, intra aici si vezi lista cu seriale turcesti pe care trebuie sa le vezi.
Vizontele
Cu peste 3,5 milioane de spectatori in Turcia, Vizontele este unul dintre cele mai populare filme turcesti din toate timpurile. Are loc intr-un orasel in 1970 si este vorba despre un primar care este hotarat sa introduca televiziunea in orasul sau - in calea unui proprietar de cinematograf in aer liber, care crede ca televiziunea ii va strica afacerea. Conflictul care rezulta este atat amuzant, cat si luminos cultural. Atentie la cea mai faimoasa linie a filmului, in care un satean naiv se intreaba daca oamenii de la televizor ii pot vedea pe cei care se uita - ,,O da trai gorecek mi?" (,,Ne va vedea si el?"). Incercati aceasta linie in conversatiile cu prietenii dvs. turci si garantat veti rade cu lacrimi.
Vizontele Tuuba
Vizontele Tuuba este din punct de vedere tehnic, continuarea de la Vizontele, desi filmele au foarte putine lucruri in comun. Vizontele Tuuba trateaza un subiect dur - vremurile politice tumultuoase ale Turciei din anii 1980 - cu o doza sanatoasa de umor. In ea, veti observa o relatare amuzanta si inflacarata despre viata turca din anii '80, in special cea a satenilor turci, care anterior nu au fost ignorati de mass-media. Fii atent la diferitele pronume pe care oamenii le folosesc pentru a-si manifesta respectul unul fata de celalalt: pentru a se referi la un strain respectuos, folosesc "sen", forma pluralului "siz" (,,tu"). De asemenea, in loc de "ben" (,,eu"), ei folosesc "biz" (,,noi"). Acest lucru poate fi util in situatii formale sau intalniri de afaceri.
G.O.R.A.
G.O.R.A. este una dintre cele mai absurde comedii pe care le-a produs Turcia: este vorba despre un vanzator de covoare care este rapit de extraterestri si se indragosteste de printesa de pe o alta planeta. Este plin de referinte despre cultura pop si chiar parodiaza filme populare in limba engleza precum The Matrix si The Fifth Element, asa ca exista putin umor pentru toata lumea. De asemenea, veti invata o multime de proverbe turcesti, cum ar fi ,,Bunu isleyen kor oldu" (,,Persoana care a facut acest covor a devenit oarba dupa ce l-a terminat"), care este o zicala clasica pe care vanzatorii de covoare o folosesc pentru a-si vinde produsul. Cu peste 4 milioane de spectatori, G.O.R.A. a fost extrem de popular - orice prieten turc pe care il ai, cu siguranta a vazut aceasta comedie, sau cel putin stie despre ea.
A.R.O.G.
A.R.O.G. este continuarea lui G.O.R.A. si este la fel de absurda: vanzatorul de covoare s-a intors pe pamant, dar ajunge in trecutul preistoric, unde locuieste printre dinozauri si oamenii pesterii. Ca si precedentul sau, A.R.O.G. este plin pana la capat cu glume interioare si referinte culturale. De exemplu, in Turcia, aproape toti soferii de taxi poarta o bata de baseball pentru protectie. La inceputul filmului, protagonistul opreste un taxi cu scopul exclusiv de a fura bata pentru a o folosi in lupta. Astfel, daca vizitati Turcia si vedeti o bata pe scaunul din fata al taxiului pe care il luati, nu va alarmati - asa cum ati aflat in A.R.O.G., este de asteptat.