Tokyo 2020: organizatorii olimpici sunt „în mod serios îngrijorați” de răspândirea coronavirusului

  • Miercuri, 5 Februarie 2020
  • Sport
Tokyo 2020: organizatorii olimpici sunt „în mod serios îngrijorați” de răspândirea coronavirusului Tokyo 2020: organizatorii olimpici sunt „în mod serios îngrijorați” de răspândirea coronavirusului

Organizatorii olimpici sunt „în mod serios îngrijorați” de răspândirea coronavirusului și de impactul pe care l-ar putea avea asupra Jocurilor de la Tokyo din această vară.

Mai multe evenimente de calificare au fost deja afectate din cauza virusului.

Directorul executiv al Comitetului de Organizare din Tokyo, Toshiro Muto, speră că va fi „eradicat cât mai repede”.

„Suntem extrem de îngrijorați, în sensul că răspândirea virusului infecțios ar putea turna apă rece pe moment pentru jocuri”, a spus Muto.

Peste 24.300 de cazuri de virus au fost înregistrate în China și 490 de persoane au murit, 10 cazuri fiind confirmate și pe o navă de croazieră japoneză în carantină.

Două persoane au murit din cauza bolii în afara Chinei continentale - una în Hong Kong și una în Filipine.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat focarul ca o urgență globală pentru sănătate, dar a spus că nu constituie încă o „pandemie” sau răspândirea la nivel mondial a unei noi boli.

Oficialii guvernului japonez, inclusiv primul ministru Shinzo Abe, spun că vor depune eforturi pentru a minimiza orice impact asupra jocurilor, care încep pe 24 iulie.

Saburo Kawabuchi, primarul satului sportivilor unde vor sta 11.000 de sportivi , spune că speră la o „olimpiadă lină”.

"Vom face tot posibilul pentru a proteja sportivii pentru a le permite să producă cele mai bune performanțe", a adăugat el.

 Comitetul Olimpic Internațional (COI) spune că este în contact cu OMS și cu experții medicali proprii și are încredere că autoritățile relevante vor lua „toate măsurile necesare pentru a rezolva situația”.

Un purtător de cuvânt al COI a declarat: „Măsurile de combatere a bolilor infecțioase constituie o parte importantă a planurilor Tokyo 2020 de a găzdui un joc sigur.

"Tokyo 2020 va continua să colaboreze cu toate organizațiile relevante care monitorizează cu atenție orice modificare a bolilor infecțioase și va examina orice măsura care ar putea fi necesare cu toate organizațiile relevante.

 "Pregătirile pentru Tokyo 2020 continuă așa cum erau planificat și așteptăm cu nerăbdare să revenim pentru următoarea revizuire a proiectului în februarie."

 O serie de evenimente sportive din China au fost anulate sau amânate, inclusiv Campionatele Mondiale de atletism Indoor, sezonul de fotbal intern chinez și evenimentul LPGA al golfului de pe insula Hainan.

Unele țări au introdus, de asemenea, restricții de intrare asupra sportivilor chinezi, cu toate acestea, Federația Mondială de Badminton a declarat miercuri că nu va face acest lucru pentru evenimentele sale globale.