Tipuri de divort

  • Vineri, 29 Octombrie 2021
  • Lege
  • Publicat de
Cabinet de avocat Cabinet de avocat

Atunci cand va hotarati sa divortati iar celalalt sot nu este de acord cu varianta aleasa, singura modalitate pe care o aveti la indemana, de a pune capat casniciei, o reprezinta depunerea unei actiuni de divort pe rolul instantei de judecata competenta. In aceasta situatie veti avea cu siguranta nevoie de profesionalismul unui cabinet de avocat specializat in procese de divort Bucuresti.

Codul Civil reglementează mai multe tipuri de divort, respectiv: prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț, din motive temeinice, la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani, precum si la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

DIVORTUL PRIN ACORDUL SOTILOR PE CALE JUDICIARA

În cazul în care soții sunt de acord cu toate aspetele privitoare la desfacerea căsătoriei însă nu vor sau nu pot să recurgă la procedura administrativă sau la cea notarială, divorțul va putea fi pronunțat de către instanta de judecată.

Acest lucru este posibil indiferent de durata căsătoriei şi indiferent dacă există sau nu copii minori rezultaţi din căsătorie. Singurele condiții prevăzute de lege sunt ca niciunul dintre soți să nu fie pus sub interdicție și să existe un consimțământ liber și neviciat din parte amândurora.În această situație, instanța nu va stabili niciun fel de culpă a vreunuia dintre soți la desfacerea căsătoriei. Cei doi vor trebui să convină dacă acela dintre ei care și-a schimbat numele de familie îl va păstra după divorț sau va reveni la numele purtat anterior. Cu toate acestea, instanța va putea încuviința păstrarea numelui chiar și în lipsa unui acord din partea soților, pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi (în situația în care soțul care și-a schimbat numele este cunoscut cu acest nume într-un domeniu) sau de interesul superior al copilului.

DIVORȚ DIN DIN MOTIVE ÎNTEMEIATE

Conform art. 373 Noul Cod civil divortul poate fi pronuntat si in cazul in care din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate.In acest caz instanta trebuie sa constate indeplinirea a trei conditii:

–        existenta  unor motive temeinice

–        sa existe o vatamare grava a raporturilor dintre soti

–        imposibilitatea continuarii casatoriei

Prin urmare, in aceasta  situatie instanta trebuie sa constate existenta atat a culpei sotilor, cat si faptul ca raporturile dintre acestia sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Cat priveste motivele temeinice pentru care poate fi pronuntat divortul, in lege acestea nu sunt precizate expres, insa, in literatura de specialitate si in practica, au fost considerate motive temeinice de divort urmatoarele imprejurari: violenta  verbala  sau  fizica  exercitata  asupra  unui  dintre  soti; lipsa  unor  relatii  specifice  familiei; neintelegeri grave asupravietii de familie, separarea sotilor etc.

DIVORȚ ÎN CAZ DE SEPARARE

In acest caz, situatia este destul de clara: daca intre soti a intervenit o separare cu o durata de cel putin 2 ani, oricare dintre ei poate formula cerere de divort.Ceea ce este de dovedit: durata separarii de cel putin 2 ani, iar in acest interval sa nu existe perioade de reluare a convietuirii sotilor.Probe: inscrisuri si martori.

DIVORȚ DIN MOTIVE DE SANATATE

A se observa ca cererea de desfacere a casatoriei in acest caz poate fi facuta numai de catre sotul a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei. Celalalt sot nu poate apela la aceasta institutie de dreptul familiei. Desfacerea se va face fara mentiune despre culpa sotilor, lucru firesc dat fiind motivul imposibilitatii continuarii casatoriei si anume o stare de fapt ce priveste sanatatea sotului.

Veti primi din partea unui cabinet de avocat cu experienta in divort Bucuresti nu numai sfaturi si indrumari juridice dar si suport pentru a depasi aceasta perioada dificila din viata, cu pierderi minime.

Pentru un divort cat mai rapid, civilizat si avantajos, este recomandat sa apelati la un cabinet de avocat specializat in divort. Avocatii nostri specializati in dosare de divort va pot consulta si asista in toate demersurile necesare.

***

Despre Cabinet de Avocat Tudor Sidonia

Scopul nostru este acela de a furniza servicii de consultanta juridica bazate pe eficienta, profesionalism si perseverenta in urmatoarele domenii de drept:

Drept Civil

Drept Penal

Dreptul Muncii

Infiintari de societati comerciale

Despagubiri accidente rutiere

Recuperare debite

Avocat divort

Tranzactii imobiliare

Prin aceasta abordare cuprinzatoare, suntem capabili sa oferim servicii calitative si personalizate fiecarui client si sa le satisfacem cerintele individuale care sunt in permanenta schimbare.

Cabinet de Avocat Sidonia Tudor, Bucuresti, 0747307729