Timisoara putin probabil sa evite carantina

Timisoara Timisoara

Intrucat orasul se apropie de o rata de infectie de 6 la 1.000 de locuitori, este „extrem de putin probabil” ca Timisoara sa evite intrarea in carantina, a declarat primarul Dominic Fritz intr-o conferinta de presa din 3 noiembrie. Acesta se confrunta cu aceleasi probleme pe care le intampina toate marile orase din Europa precum: Viena, Barcelona, Istanbul.

„Din pacate, trebuie sa spun ca este foarte putin probabil sa putem evita punerea in carantina a orasului si a intregii zone periurbane. Ieri, Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU) a comunicat ca localitatile in care rata de infectie depaseste 6 cazuri la 1.000 de locuitori trebuie sa trimita o analiza privind punerea in aplicare a carantinei sau o justificare a motivului pentru care nu ar trebui luate aceste masuri ", a spus Fritz.

El a explicat ca o abordare mai stricta pe termen scurt ar putea aduce mai multe beneficii pe termen lung. El a dat exemplul tarilor care iau masuri stricte atunci cand spitalele au inca 20-30% din capacitatea lor disponibila, nu atunci cand sunt complet pline, asa cum se intampla la nivel local.

„Exclud carantina doar in Timisoara. Pentru mine este clar ca trebuie inclusa si zona metropolitana. Aceasta discutie trebuie sa aiba loc la Consiliul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Cred ca o abordare mai stricta pe termen scurt poate aduce mai multe beneficii pe termen lung. Nu vreau sa speculez; trebuie analizate toate masurile posibile. [...] Trebuie sa luam masuri eficiente, care sa dea rezultate in doua saptamani. Nu vreau sa exclud nimic, deoarece situatia este grava. Spitalele sunt pline; alte tari, in care spitalele au inca 20-30% din capacitatea lor disponibila, iau aceste masuri dure ”, a spus Fritz.

La Primarie a fost infiintat un centru de raspuns Covid-19, a spus primarul.

El a explicat ca marti vor fi adaugate inca 50 de paturi pentru pacientii cu Covid-19 si mai multe in urmatoarele zile.

Cluj-Napoca, al doilea oras ca marime din Romania dupa Bucuresti, va intra, de asemenea, in „scenariul rosu” dupa ce rata noilor infectii cu COVID-19 din ultimele 14 zile a trecut pragul de trei la 1.000 de locuitori, marti, 20 octombrie.

Acest lucru va duce la restrictii similare cu cele deja aplicate in Bucuresti, cum ar fi inchiderea restaurantelor, cafenelelor, teatrelor si cinematografelor, inchiderea scolilor si trecerea tuturor elevilor la invatarea online si obligarea mastilor in toate spatiile publice interioare si exterioare.

Masurile vor intra in vigoare incepand de joi, 22 octombrie, potrivit unei decizii a Consiliului Judetean Cluj pentru Situatii de Urgenta. O decizie similara a fost luata si pentru comuna Floresti de langa Cluj-Napoca.

Masurile de preventie sunt absolut necesare si chiar daca in prima faza populatie este privata de anumite drepturi este important ca oprirea raspandirii virusului sa se faca cat mai repede.