Tigarile electronice,un pericol pentru sanatate?

Tigarile electronice,un pericol pentru sanatate? Tigarile electronice,un pericol pentru sanatate?

American Heart Association a publicat un studiu complet privind tigara electronica, un dispozitiv din ce in ce mai popular, care incearca sa fie un substitut pentru tigarile traditionale si care, teoretic, ajuta la stoparea fumatului.

Tigara electronica foloseste un lichid care contine glicerol, propilen glicol, nicotina si, in final, anumite extracte de ierburi sau elemente alimentare care dau fiecarei versiuni o aroma caracteristica. Consumatorul acestor tigari inhaleaza aburul generat de aceste dispozitive, care incearca sa emuleze senzatia de fumat o tigara traditionala.

Tigara electronica a fost inventata in versiunea curenta de catre farmacistul chinez Hon Lik, care a inceput sa comercializeze tigara electronica Ruyan in mai 2004. Popularitatea sa a crescut si s-a raspandit pe plan international, iar brevetul a fost dobandit in 2013 de catre Tobacco Imperial Tobacco , care l-a cumparat pentru 75 de milioane de dolari.

Riscuri pentru sanatate

Studiul riscurilor pentru sanatate este, fara indoiala, unul dintre pilonii unui studiu care incearca sa studieze asa-numita citotoxicitate. Unul dintre studiile incluse ca referinta a evaluat comportamentul fluidelor de reincarcare ale acestor tigari electronice impotriva a trei tipuri de celule: fibroblastele plamanilor umani, celulele stem ale embrionilor umani si celulele stem ale sistemului neural al celulelor.

Studiile arata, pe de o parte, ca toate lichidele din tigarile electronice analizate printre cele mai populare branduri din noua tari europene, au continut cel putin o substanta cu risc pentru sanatate.

Pe de alta parte, este indicat faptul ca rezultatele unui studiu privind consumatorii de tigari electronice nu confirma faptul ca utilizarea lor ii ajuta pe fumatori sa renunte la acest obicei, spre deosebire de ceea ce spun cei care sustin noile dispozitive.

Studiile au fost prezentate in cadrul Congresului International al Societatii Europene a Respiratorului, in care s-a evidentiat in special riscul pentru sanatatea persoanelor care fumeaza atat tigarete electronice, cat si cele traditionale.

Printre componentele detectate in lichidul pentru tigari electronice sunt doua periculoase: alfa ionona si metilciclopentano care „pot provoca alergie sau astm sau dificultati de respiratie in caz de inhalare“, potrivit unui studiu, realizat de Constantin Vardavas, Universitatea din Creta.

Stim efectele daunatoare pentru sanatatea noastra pe care le produce tutunul, consumate in mod traditional: halitoza, parodontita si petele pe dinti, pe langa riscul ridicat de a suferi de cancer oral.

Problemele cauzate de varianta electronica nu sunt mai putin importante, deoarece nu numai aburul este inhalat atunci cand se inhaleaza. La prima vedere, si in parte datorita campaniilor publicitare care se afla in spatele tigarilor electronice, s-ar parea ca aceastea sunt inofensive pentru sanatatea noastra. Dar nu este asa: au riscuri.

Atunci cand se aspira, tesuturile orale sunt expuse compusilor produse prin incalzirea nicotinei, glicerinei, impreuna cu celelalte componente ale formulei din tigara electronica. Acestea ucid un numar mare de celule ale mucoasei noastre orale. Chiar acum, se estimeaza, potrivit rezultatelor oferite de diferite studii, ca cei care fumeaza tigari electronice au o rata a mortalitatii celulare mai mare decat restul populatiei (2,500%).

Prin urmare, ca si consumul de tutun traditional, sfatul specialistilor este sa eliminam obiceiul de a consuma acest tip de produse cat mai curand posibil. Se dovedeste, de asemenea, ca, consumarea de tigari electronice nu diminueaza dependenta de tutunul traditional si nu contribuie cu adevarat la eliminarea obiceiului de fumat.