Taxe marite, tichete majorate, rate amanate. Noutati anuntate incepand cu 1 iulie

Taxe marite, tichete majorate, rate amanate. Noutati anuntate incepand cu 1 iulie Taxe marite, tichete majorate, rate amanate. Noutati anuntate incepand cu 1 iulie

De la 1 iulie românii se vor putea trata în spitalele private, o parte din bani fiind suportați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Fiecare asigurat va primi înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative, valabil 5 zile lucrătoare. 

De la 1 iulie, va fi introdusă „contribuția personală” pentru pacienți, care este o chestiune diferită de coplată.

Miniștrii vor urmări să ajungă la o abordare generală cu privire la propunerile de modificare a directivei privind energia din surse regenerabile și, respectiv, a directivei privind eficiența energetică, care fac parte din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55”. Aceștia vor adopta Regulamentul privind înmagazinarea gazelor și vor desfășura un schimb de opinii cu privire la reducerea emisiilor de metan și generate de clădiri, precum și cu privire la situația energetică din UE în contextul războiului din Ucraina.

De la 1 iulie 2022 este prevazuta si aplicarea reducerii de 50 de bani la carburant. Masura este controversata, atat in privinta cuantumului- nesemnificativ avand in vedere scumpirile inregistrate la benzina si motorina in ultimele luni, cat si a procedurii. Astfel, reducerea de 50 de bani va fi suportata in mod egal de stat si de operatori, fara a fi o obligatie pentru toate benzinariile. Mai exact, statul da 25 de bani, iar 25 de bani vor fi sustinuti ca o cheltuiala deductibila de catre operatorii din domeniu.

Valul majorarilor din sezonul estival 2022

Daca v-ati facut planuri de vacanta, recalculati-va bugetul pentru concediu. Asta pentru ca urmeaza un nou val de scumpiri, ca efect al schimbarilor din plan fiscal.

De la 1 iulie 2022,  TVA-ul va creste de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant si catering, dar si pentru serviciile de cazare in cadrul regimului hotelier. De asemenea, TVA-ul va creste de la 9 la 19% pentru produsele care contin zahar. Tot de la aceasta data, accizele la alcool se majoreaza cu 20%, iar accizele la tigarete se modifica cu o crestere lineara de 31 de lei pe an. Si pe motiv ca astfel se descurajeaza viciile, in privinta jocurile de noroc, impozitul va creste pana la 40%.

Statul ia cu o mana, da cu alta…sau invers

Tot de la 1 iulie 2022, valoarea maxima a tichetului de masa creste la 30 lei. In prezent valoarea este de 20,17 lei. Masura majorarii nu reprezinta o obligativitate pentru firmele care acorda tichete angajatilor, ci le ofera doar posibilitatea de a creste valoarea acestora. Practic, de la 443 de lei, cat incaseaza un angajat in prezent pe tichetele de masa, valoarea ar putea sa ajunga la 660 de lei / per angajat.  Cuantumul de 30 de lei va fi valabil pana in martie 2023. Masura face parte din pachetul „Sprijin pentru Romania”.

Li se mai intinde o mana si pensionarilor, insa doar celor cu venituri mici. Pentru a face fata crizei, in iulie pensionarii ale caror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 lei vor primi un sprijin financiar de 700 de lei. Luna viitoare, pensionarii cu venituri mici vor beneficia de un sprijin financiar alocat de Guvern, in valoare de 700 de lei. Ajutorul va fi alocat o singura data, iar banii ar urma sa ajunga la 3.300.000 de pensionari afectati de cresterea preturilor la utilitatile publice si bunuri de consum, in special hrana.

1 iulie este si termenul pana la care peste 500.000 de romani vor primii banii europeni pentru achizitionarea alimentelor sau a meselor calde. Este vorba de finalizarea incarcarii sumei de 250 de lei pe voucherele sociale distribuite populatiei aflate in situatii-limita (pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel putin 2 copii in intretinere cu venituri pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale cu venituri mici; familiile cu dreptul la ajutorul social si persoanele fara adapost. Voucherele pot fi cheltuite doar pe mancare, in acest sens fiind incheiate contracte intre autoritati si 24.400 de magazine afiliate.

Amanarea ratelor de la 1 iulie

Romanii care intampina dificultati in a achita ratele de la banca, vor putea ca, de la 1 iulie, sa opteze pentru amanarea pentru 9 luni a ratelor. Masura se aplica si in cazul companiilor care inregistreaza probleme financiare in aceasta perioada de criza. Atentie, consultantii fiscali nu recomanda adoptarea acestei variante. Este o solutie doar pentru cei care temporar se afla in imposibilitatea de a plati ratele, dar amanarea aduce costuri mai mari pe viitor. Amanarea ratelor se poate face doar in anumite conditii, printre care mentionam:

- persoanele fizice care solicita amanarea ratelor sunt obligate sa prezinte o declaratie pe propria raspundere cu privire la cresterea cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a scumpirilor actuale, in ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata comparativ cu perioada similara a anului 2021

- amanarea se poate aplica pe cel putin o luna si pe maximum 9 luni de zile

- debitorii nu trebuie sa fi inregistrat restante la credite in ultimele 6 luni

- comisioanele amanate la plata se platesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare

-persoanele fizice/juridice pot aplica o singura data pentru aceasta masura