Dacă ai avut vreodată un câine sau o pisică, știi foarte bine că animalele pot comunica. Ei înțeleg comenzile de bază pe care le dați. Majoritatea animalelor de companie înțeleg pe deplin ce vrei să spui când spui cuvântul „hrană”.
În același mod, animalele de companie vă pot transmite clar câteva mesaje de bază. Când le este foame sau sete, vă vor anunța. Câteva linsuri pot însemna „Sunt fericit să te văd” când ajungi acasă de la școală, scrie https://www.clubulcopiilor.eu
Din moment ce știm că animalele pot comunica, haideți să explorăm numeroasele moduri interesante în care diferitele specii comunică. Doar pentru că nu vorbesc aceeași limbă ca noi, nu înseamnă că animalele nu își folosesc vocea.
Multe specii diferite de animale folosesc o serie de sunete pentru a comunica. Câinele tău a lătrat vreodată pentru a fi lăsat să iasă din casă? Poate pisica ta miauna cand ii este foame? Tot ce trebuie să faci este să petreci ceva timp în natură și să ții urechile deschise pentru a auzi marea varietate de comunicare care se întâmplă în jurul tău.
Balenele cântă, lupii urlă, păsările ciripesc, iar broaștele cântă. Deși probabil că nu poți înțelege ce spun ei, cu siguranță comunică între ei și cu lumea din jurul lor. Iar sunetele nu sunt singurul mod prin care animalele comunică. La fel ca oamenii, ele pot transmite mesaje în tot felul de moduri nonverbale. De exemplu, fluturarea coadei unui câine poate arăta o mare varietate de emoții și mesaje.
Iată câteva exemple mai interesante de comunicare nonverbală între animale:
Păunii își întind cozile frumoase pentru a arăta un avertisment teritorial.Multe specii diferite de animale își marchează teritoriile cu parfumul lor ca un mesaj clar pentru alții să stea departe.Delfinul își poate plesni coada pe apă pentru a atrage atenția celorlalți din zonă.Albinele le spun altor albine când au găsit nectar, în timp ce „dansează” când se întorc în stup.Căprioara da din coadă pentru a avertiza pe celelalte căprioare care au urmat-o despre posibilele pericole.
Evident, animalele pot comunica cu alte animale din aceeași specie, dar oare speciile diferite pot să comunice între ele? Absolut! Ați văzut vreodată un câine comunicând cu o pisică pentru a-i spune că nu este dorit pe teritoriul său?
S-ar putea să fi fost chiar obiectul comunicării unei păsări-mamă dacă ai pășit din greșeală lângă cuibul ei!
Oamenii de știință au observat multe specii diferite de animale care comunică între ele în moduri diferite. Un exemplu interesant este comunicarea dintre iguanele înțepătoare și mușterii paradisiaci din Madagascar. Deși iguanele nu comunică vocal, au dezvoltat un auz bine reglat, astfel încât să poată auzi strigătele de avertizare ale muștelui paradisului. Acest lucru ajută ambele specii să evite vânătoarea de către un inamic comun: păsările de pradă care patrulează pe cer deasupra lor!