De la concentrarea pe experiente autentice la calatorii personalizate si moduri noi de explorare, mai multe start-up-uri de turism si calatorii nascute in Romania ofera noi abordari ale serviciilor din industrie sau acopera nise neservite. Prezentam cateva dintre initiativele de mai jos.
Questo, o platforma pentru jocuri de explorare a oraselor pentru calatori si localnici dezvoltata de antreprenori romani, a fost recent inclusa in primele 100 de startup-uri turistice UNTWO din industria turismului si turismului ca una dintre companiile care pot reporni industria turismului.
Questo ofera jocuri de explorare a orasului care permit turistilor si localnicilor sa descopere si sa invete despre un oras pe cont propriu, ghidat de aplicatia mobila. In timp ce seamana cu tururile, actioneaza mai mult ca jocurile de aventura din lumea reala. Utilizatorii exploreaza destinatiile urmarind indicii si rezolvand provocari pentru a descoperi noi locuri si povesti.
Este foarte bine si important pentru economia din Romania aceste startup-uri care sa ajute populatia in a gasi usor si rapid informatia. De la simple aplicatii precum calculator tva la platforme care folosesc inteligenta artificiala transmit acelas lucru: evolutie.
Epic Visits se defineste ca un "hibrid intre o agentie de turism si o platforma de rezervari, conducand noul val de turism experiential". Acestea isi propun sa le serveasca pe cei "defavorizati cand vine vorba de inspiratie" si ofera o gama de cazare si experiente tematice pe o platforma de calatorie cu autoservire in care calatorii pot crea escapade memorabile pe baza stilului si preferintelor lor.
Poate fi un observator al faunei salbatice, cea mai tare experienta de pe plaja Neversea, o cabana in mijlocul salbaticiei sau vechile case traditionale sasesti.
Platforma listeaza aproximativ 10 de procente din piata pentru a se concentra pe "factorul epic", listarile sunt organizate in categorii de inspiratie, iar cazarea si experienta sunt personalizate pentru a se potrivi stilului personal al oamenilor cu configuratorul Mix and Match.
Un proiect inceput in 2018, Travlocals este o platforma de rezervari care isi propune sa promoveze un turism responsabil, unul strans legat de istorie si traditii, dezvoltand in acelasi timp o comunitate interesata de turismul rural si cultural. Atunci cand isi selecteaza partenerii, platforma analizeaza serviciile oferite si recenziile primite, dar si alte cerinte, una fiind autenticitatea serviciilor furnizate.
Utilizatorii pot gasi pe platforma experiente precum plimbari cu sania husky in muntii Harghitei, sau escapade la observatoarele salbatice si cazare la case traditionale renovate, conace vechi, case in copaci sau facilitati de glamping.
Framey, un startup fondat de antreprenorii romani Robert Preoteasa si Alexandru Iulian Florea in 2019, lucreaza la ideea ca calatorii sunt din ce in ce mai influentati de imagini. Prin urmare, serviciul lor: optiunea de a crea rute pe baza imaginilor care le plac utilizatorilor.
Transformarea fotografiilor de vis in calatorii memorabile este scopul companiei, care intentioneaza sa "perturbe industria calatoriilor prin schimbarea modului in care oamenii isi planifica calatoriile si experientele".
In luna iulie, startupul a primit o finantare initiala de 1 milion USD de la ICE Capital din Dubai, sustinuta de fondul de investitii romanesc JECO Capital. Planifica sa foloseasca banii pentru a dezvolta aplicatia, extinde operatiunile si echipa si lansa aplicatia la nivel international. Aplicatia Framey este lansata in august.
Pickatrip, bazat pe abonament, doreste sa ofere utilizatorilor acces la calatorii si va de procentecante la preturi reduse, cu un eveniment cu 30-40 de procente mai mic decat ceea ce ar gasi in sistemele de rezervare ale hotelurilor si agentiilor de turism.
Pe langa tarifele preferentiale, cei care se aboneaza primesc o serie de avantaje suplimentare, cum ar fi servicii si produse adaugate, reduceri suplimentare, activitati gratuite oferite de oaspeti si multe altele. Platforma este un proiect al antreprenorului Alexandru Filip, de asemenea co-fondator al aplicatiei Bucuresti, vandut in 2020 unui operator de telefonie mobila.