Sipca lemn - ce putem face cu ea!

sipca lemn sipca lemn

Ce este?

Sipca lemn are dimensiunea cea mai uzuala de 2.5 cm grosime , 5 cm latime si lungime de 2, 3 sau 4 m. Ea se realizeaza din debitarea dulapului (scandura de 5 cm grosime) sau chiar din cherestea, cea mai buna varianta fiind din dulapi lemn pentru ca atunci toate sipcile vor avea aceeasi grosime. Dimensiunea aceasta nu este un standard, este mai degraba cea mai solicitata datorita faptului ca se poate debita si din dulap si din scandura, dar ea poate fi de orice dimensiune.

La ce se foloseste?

Aproape 80-90% dintre cumparatori o utilizeaza la montajul tiglei metalice. Dupa aplicarea foliei de condens pe acoperis se realizeaza un caroiaj din sipca lemn peste care se va monta tigla metalica cu suruburi autoforante. In acest caz se utilizeaza cu precadere lungimea de 4m pentru rapiditatea in montaj, dar se poate imbina fara probleme.

 

Daca se doreste Timber Net poate crea sipca lemn la orice dimensiune dar si rindeluita pentru proiecte cu un grad crescut de finisaj. Ce putem face cu sipca rindeluita? Ce nu putem face, o varianta ieftina , rapida si de efect este realizarea unui gard din sipca lemn pentru delimitarea gradinii, ca in imaginea de mai jos:

Pentru realizarea acestuia avem nevoie de 2 buc sipca lem de preferat rindeluita cu lungimea de 2 m, 2 buc sipca lemn cu lungimea de 80 cm ascutite in partea de jos si 23 de buc sipca lemn cu lungimea de 50 cm. Am luat in calcul latimea sipcii de 4 cm si grosimea de 2 cm dupa rindeluire. Se monteaza sipcile ascutite in capete pe cele doua bucati de 4 m dupa care se fixeaza sipicile de 50 cm una da, una nu.

Recomanda montarea prin holzsuruburi pentru rezistenta. Montajul panoului se face direct in pamant, dar in prealabil ar fi necesar ca lemnul ce intra in pamant sa fie tratat cu smoala pentru a nu intra apa in lemn si restul garduletului se poate vopsi cu ulei de in, lac pentru lemn sau vopsea dupa preferinte.

Aspectul acestuia este deosebit si pune in valoare gradina case la niste costuri foarte mici si cu putina pricepere.

Alte intrebuintari Mai putem realiza o multitudine de obiecte utile in casa si gradina sau alte de decor. Cu putina indemanare si pricere se poate realiza destul de usor o ladita din lemn pentru depozitare, o trusa de scule pentru a stoca uneltele, se poate utiliza si ca plinta lemnul fiind aspectuos mai ales dupa ce este lacuit.

Ca obiecte de decor se pot realiza panouri de pergole, acestea sunt foarte frumoase si dau o nota de rustic in gradina dar si ajuta foarte mult plantele agatatoare, via, iedera sau altele. Realizarea acestor panouri este simpla, lemnul se pozitioneaza sub forma de patrat si se prind in cuie sipcile, aici chiar se recomanda cuiele, eventual un pistol ar fi ideal pentru rapiditate. Rama de jur imprejur se poate face tot din sipca, dar nu este neaparat necesara daca panourile se monteaza pe gard sau perete.