Sfaturi simple și eficiente pentru întreținerea covoarelor de lână

Sfaturi simple și eficiente pentru întreținerea covoarelor de lână Sfaturi simple și eficiente pentru întreținerea covoarelor de lână

Românul este obișnuit ca, de două ori pe an, să facă ordine și curățenie generală în locuință, activități ce presupun un efort considerabil. Iar aceste două partide de curățenie coincid de obicei cu perioada antemergătoare celor două mari sărbători creștine - Crăciunul și Paștele. Numai că aceste două date vin cu un bagaj enorm de alte activități consumatoare de timp și energie. Așadar, ce-i de făcut ca să nu te trezești în ajun de sărbătoare ori cu treburile neterminate, ori sleit de putere încât patul să devină prima opțiune?

În primul rând ar trebui să-ți planifici toate treburile în ordinea importanței, dar și a cantității de energie și timp pe care le consumi pentru a le duce la bun sfârșit. Iar o astfel de activitate o reprezintă curățarea covoarelor, mai ales dacă sunt din lână, și "desprăfuirea" totală a încăperilor. O soluție la îndemână, în cazul în care aveți covoare mari și greoaie, ar fi să apelați la o firmă specializată în curățarea covoarelor. Astfel, economisiți timp și totodată vă păstrați energia pentru alte activități. Însă, cum o curățare profesională, în profunzime, a covoarelor este recomandată măcar o dată pe an, le puteți prelungi durata de viață prin felul în care aveți grijă de ele periodic.

 

Sfaturi de întreținere a covoarelor de lână

 

Deoarece curățarea covoarelor necesită un efort deosebit, mulți apelează la firme profesionale de curățenie, precum spălătoria de covoare Iași Royal. Și totuși, îngrijirea și curățarea simplă a covorului poate fi făcută și fără a apela la specialiști. Totul depinde de gradul de murdărie și de complexitatea operațiunii în cazul scoaterii unor pete. Pentru a reda strălucirea și culoarea de altă dată a covorului, putem proceda cum făcea odinioară bunica. Împrăștiem un pumn de sare grunjoasă pe suprafața covorului, o lăsăm să se "odihnească", după care îl periem cu o perie de păr, iar la final aspirăm. Fibrele tasate din cauza mobilierului își revin dacă punem deasupra câteva cuburi de gheață.

 

Dacă vrei să scapi de părul de câine sau pisică, după ce ai aspirat covorul, folosește un burete umed. Iar pentru anumite pete mai vechi poți folosi o soluție pe bază de oțet, în timp ce urmele de grăsime și sos se îndepărtează cu un amestec de apă, săpun și spirt. Ai vărsat vin, ceai sau cafea? Nu trebuie să disperi! Toarnă apă minerală amestecată cu sare și așteaptă câteva minute să acționeze. Șterge apoi cu o lavetă folosind mișcări delicate. Nu în ultimul rând, mirosul din covor se scoate presărând din belșug bicarbonat de sodiu, pe care îl aspiri după cel puțin o oră.

 

Mare atenție la felul în care cureți covorul

 

Curățarea frecventă a covorului este binevenită pentru a elimina praful și acarienii, ne comunică cei de la curățătoria de covoare Iași Super Top. Însă în cazul petelor, evită frecarea energică a covoarelor din lână sau alte fibre naturale, altfel riști să-l deteriorezi. Apoi, înainte de a îndepărta petele, aspiră bine covorul de praf. De asemenea, testează într-o zonă mai puțin vizibilă soluția de curățat petele. Iar după ce ai curățat și îndepărtat petele, asigură-te că ai uscat locul cu pricina. Altfel, riști să te trezești că printre fibrele covorului și-a făcut apariția o cultură de mucegai de toată frumusețea. Așadar, dacă urmezi aceste sfaturi, covorul tău va arăta impecabil și va avea o durată de viață mai mare.