Trebuie sa stiti bine ceea ce vreti sa obtineti
„Vreau o marine”: iata cele trei cuvinte pe care trebuie sa le evitati. Si de fapt, ce suma? Sub ce forma?
Sunteti sigura ca trebuie sa va adresati chiar patronului. Daca nu faceti dumneavoastra cea dintai propunere, inseamna ca va lasati pe mana interlocutorului dumneavoastra. Si trebuie sa mai stiti un lucru: in 99% din cazuri, ceea ce va propune acest interlocutor va fi cu mult sub cea ce doriti dumneavoastra sa obtineti. Daca porniti cu stangul, negocierea nu va avea sorb de izbanda.
Fixati-va, asadar, dinainte ceea ce vreti sa obtineti si limitele pe care vi le propuneti. Mai trebuie sa fiti hotarata si asupra formei in care va veti negocia marirea: salariul, prima, avantaje in natura…
Transformati intrevederea intr-o adevarata negociere
De cate ori intrevederea dumneavoastra anuala nu a fost un adevarat esec pentru ca pur si simplu nu v-ati aflat intr-o situatie de negociere? Trebuie sa purtati aceste intrevederi asa cum va purtati si intrevederile dumneavoastra profesioanale: in mod extrem de riguros.
Iata intrevedera ideala:
Amintiti succesele pe care le-ati avut in cursul anului
- formulati-va dorintele pentru o marire
- utilizati informatiile pe care le-ati obtinut de pe piata de munca pentru o negociere fructuoasa
Din pacate, nu intotdeuna intrevederea se desfasoara dupa asteptarile noastre. Iata trei sfaturi care va vor permite sa iesiti din unele situatii delicate:
- Patronul dumneavoastra schimba subiectul sau se indeparteaza de subiectul propus: va vorbeste despre dosarele in curs si despre intalnirea pe care trebuie sa o aveti cu domnul Popescu, unul din clientii dumneavoastra importanti etc. Stop cadru! Ati venit sa sa vorbiti despre bilantul anual si marirea de salariu, si nu pentru a rezolva lucrurile curente!
- Formulati-va cererea in mod politicos, insa clar si hotarat. Interlocutorul dumneavoastra va intelege.
- Nu va mai simtiti pe o pozitie buna de negociere (patronul dumneavoastra isi mentine o oferta putin cam descurajanta pentru dumneavoastra…). Nu va sfiiti sa-i spuneti ca aveti nevoie de putin timp de gandire si ca doriti sa aveti o a doua intrevedere. Propuneti-i sa veniti sa discutati problema chiar a doua zi, de exemplu.
- Patronul va vorbeste in termeni generali, spunandu-va ca nu sunteti suficient de matura, de pregatita, ca mai aveti putin de invatat, etc. Readuceti de fiecare data conversatia pe terenul dumneavoastra, al realizarilor dumneavoastra concrete. Spuneti-i clar si raspicat ca fiecare cat traieste invata si ca ceea ce sustine el nu face subiectul intalnirii!