Seria de filme Harry Potter

Seria de filme Harry Potter Seria de filme Harry Potter

Filmul Harry Potter este un film ce se bazeaza in special pe romanele autorului britanic JK Rowling distribuit de Warner Bros, o serie de opt filme ce a inceput cu “Harry Potter si Piatra Filozofala” ( 2001 ) si finalizandu-se cu partea a doua din “Harry Potter si Talismanele Mortii” ( 2011 ).  

Franciza filmului este produsa de  David Heyman avandu-i ca actori principali pe  Daniel Radcliffe , Rupert Grint si Emma Watson cei trei actori interpretandu-i pe  Harry Potter , Ron Weasley si Hermione Granger, iar patru directori au lucrat la aceasta serie:  Chris Columbus , Alfonso Cuaron , Mike Newell si David Yates.  Aceasta serie este cea mai mare serie de filme in materie de incasari avand anual incasari de peste 6 miliarde de dolari. Pentru cei care vor sa citeasca cartea, cartepremium.ro le pune la dispozitie toate volumele Harry Potter, la cele mai avantajoase preturi.

In anul 1999 a scos la vanzare drepturile filmului pentru suma de 1 milion de lire sterline ( aprximativ 2 milioane de dolari ). Desi pentru prima data  Steven Spielberg a negociat pentru a regiza acest prim film pana la urma el a refuzat oferta celor de la Warner Bros. Dupa refuzul acestuia au fost luati in considerare mai multi regizori printre care Chris Columbus , Terry Gilliam , Jonathan Demme , Mike Newell , Alan Parker , Wolfgang Petersen , Rob Reiner , Tim Robbins , Brad Silberling , si Peter Weir .  Petersen si Reiner  erau regizori cunoscuti in lumea Warner Bros regizand filme cunoscute ca “Singur Acasa” si “Doamna Dubtfire”.  Steve Kloves a fost ales pana la urma sa scrie scenariul pentru primul film.

Dupa o cautare de sapte luni in anul 2000 actorul Daniel Radcliffe  a fost descoperit de catre producatorul David Heyman si scriitorul Steve Kloves. De asemenea tot in anul 2000 au fost descoperiti si ceilalti doi actori principali, Emma Watson si Rupert Grint ei fiind alesi din miile de copii care au venit la preselectia pentru a juca rolurile lui Ron Wasley si Hermione Granger. 

Harry Potter si Piatra Filozofala ( 2001 ) – Acest prim film a fost regizat de catre Chris Columbus. Harry Potter era un copil orfan crescut de matusa si unchiul sau. La varsta de unsprezece ani si jumatate Rubeus Hagrid il informeaza ca el este defapt un vrajitor. Harry afla astfel ca parintii sai au fost ucisi de  Lord Voldemort, atunci cand i-au ucis parintii si Harry a fost in pericol insa acesta a reusit sa scape doar cu o cicatrice. Astfel el fiind primul vrajitor ce-i scapa lui Cap-de-mort si astfel a devenit celebru in lumea vrajitorilor. Astfel Harry Potter incepe primul sau an la Scoala Hogwarts de farmece si magie si pe parcursul anului Harry impreuna cu prietenii lui Ron Weasley si Hermione Granger se implica in misterul Pietrei Filozofale.

Harry Potter si Camera Secretelor ( 2002 ) – Acelasi Chris Columbus avea sa fie regizorul acestei parti a doua a seriei de filme Harry Potter. Harry, Ron si Hermione aveau sa revina la Hogwarts pentru al doi-lea an si lucrurile pareau a fi mult mai dificile decat in primul an petrecut aici. Camera Secretelor a fost deschisa afectand astfel elevii scolii ce erau prefacuti in stane de piatra de catre un monstru dezlantuit. Harry a fost nevoit sa faca fata acuzatiilor cum ca el ar fi mostenitorul lui Salazar Viperinilor ( cel care a creat aceasta Camera a Secretelor ). El a gasit un jurnal misterios si astfel a ajuns sa gaseasca de unul singur Camera Secretelor.

Harry Potter si Prizonierul din Azkaban ( 2004 ) – De aceasta data regizorul filmului nu a mai fost Chris Columbus, acum filmul fiind regizat de Alfonso Cuaron. Deja lucrurile erau destul de clare pentru Harry fiind acum in anul trei aici la Scoala de farmece si magie iar printre profesorii noi de la scoala era si RJ Lupin cel care avea scopul sa-i invete pe elevi sa se apere de magia neagra in timp ce un criminal deosebit de periculos, Sirius Black, avea sa evadeze din Inchisoarea Azkaban. Harry invata acum mai multe despre trecutul sau si despre legaturile ce le are cu criminalul in libertate.

Harry Potter si Pocalul de Foc ( 2005 ) – Din nou regizorul filmului a fost schimbat iar aceasta parte a patra a filmului a fost regizata de catre  Mike Newell. Hogwarts era in acest an gazda unui eveniment foarte important, Turnirur Celor Trei Vrajitori iar cosmarurile l-au urmarit pe Harry pe tot parcursul anului. Trei scoli europene aveau sa se lupte pentru Pocalul de Foc iar cei ce au fost alesi sa se lupte pentru acest trofeu au fost  Fleur Delacour , Viktor Krum si Cedric Diggory. Harry Potter avea sa fie al patru-lea participant facand astfel o intalnire inedita intra el si re-nascutul Lord Voldemort.

Harry Potter si Ordinul Phoenix ( 2007 ) – Regizorul acestui film ce a fost lansat in anul 2007 a fost  David Yates. Al cinci-lea an la Hogwarts pe care il petrece Harry Potter nu a inceput foarte bine pentru el fiind atacat de Dementori in Whinging Little. Mai tarziu el afla ca Ministerul de Magie este in tratative cu Lord Voldemort pentru revenirea acestuia. Harry este in continuare coplesit de cosmaruri.

Harry Potter si Printul Semipur ( 2009 ) – David Yates este noul regizor al acestui film ce a aparut in anul 2009 pe marile ecrane. Lord Voldemort  si Devoratorii Mortii sunt in crestere si terorizeaza vrajitorii si “incuiatii”. Albus Dumbledore il convinge pe vechiul sau prieten Horace Slughorn sa se intoarca la Hogwarts pentru a umple locul vacant in functia de profesor insa motivul principal pentru care acesta a fost readus nu este acesta. In timpul unei lectii de potiuni Harry descopera o carte ce era intitulata ”Aceasta este proprietatea Printului Semipur”, o carte ce avea informatii uimitoare. Dumbledore si Harry lucreaza impreuna pentru a-l invinge pe Lord Voledemort odata pentur totdeauna.

Harry Potter si Talismanele Mortii – Partea 1 ( 2010 ) – David Yates continua sa fie regizorul acestui film, prima parte ce a aparut in anul 2010. Dupa evenimentele neprevazute din ultimul an Harry, Ron, Hermione sunt in cautarea lui cap-de-mort pentru a-l distruge. Acesta trebuia sa fie ultimul lor an la Hogwarts insa datorita prabusirii Ministerului Magiei acest lucru nu a mai fost posibil. 

Harry Potter si Talismanele Mortii – Partea 2 ( 2011 ) – ultimul film din seria Harry Potter este regizat in continuare de David Yates.  Dupa distrugerea unui Horcrux si descoperirea celor trei Talismane ale Mortii, Harry, Ron si Hermione sunt in cautarea si distrugerea lui Lord Voldemort. Aici Lord Voldemort initiaza un atac final asupra Scolii Hogwarts pentru a-i nimici pe toti vrajitorii.