Semnele prevestitoare ale inceputului „travaliului

Iata, in ordine cronologica, semnele prevestitoare ale inceputului „travaliului”, cele care trebuie sa te faca sa pleci imediat la maternitate. Inainte de a pleca de acasa, iata ce trebuie sa faci.

Semnele prevestitoare

  • Contractii regulate (si uneori dureroase) la intervale de zece

Ai aflat de la prietene, de la mama, de la mosici care ti-a predat cursurile de pregatire pentru nastere, de la ginecolog, de la televizor si din reviste: contractiile regulate si frecvente sunt semnul inceputului travaliului, prima faza a nasterii.

Cand simti primele contractii, intinde-te calma cu ceasul in mana. Frecventa Ior iti va indica momentul cand sa pleci la maternitate. Ele seamana, in general, cu spasmele unei menstruatii dureroase, insotite uneori de o greata puternica. Daca pe parcursul a doua sau trei ore ele capata un ritm regulat (din zece in zece minute sau mai dese) sau daca brusc devin foarte puternice, este momentul sa-ti chemi sotul si sa-i spui sa pregateasca masina.

  • Pierdera apei

„Apa” este lichidul amniotic care inconjoara bebelusul. Punga de apa este retinuta in uter de un dop protector, mucilaginos. Atunci cand acest dop este eliminat (fapt care se poate produce cu 48 de ore inainte de nastere) membrana pungii se poate rupe in orice moment si vei simti un lichid cald care ti se scurge din abundenta pe picioare. Pleaca imediat la maternitate, ramanand, daca este posibil, culcata pe parcursul drumului. Din momentul in care ai pierdut apa, bebelusul nu mai este protejat si risca o infectie sau o compresie a cordonului ombilical.

Sosirea la maternitate

Exceptand cazul in care esti efectiv pe punctul de a naste, sosirea la maternitate se va desfasura foarte degajat. Vei trece intai pe la biroul da internari unde ti se va cere carnetul de asigurari sociale (adeverinta de la serviciu), cartela cu grupa sanguina (sau stampila din buletin) si alte formalitati administrative – inainte de a fi supusa unei serii de consultatii  la sfarsitul carora personalul medical va considera daca travaliul tau este sau nu suficient de avansat sau daca te vei intoarce sau nu acasal Iata de ce este esential sa cunosti bine, pentru a le putea recunoaste, adevaratele semne prevestitoare ale nasterii. baca travaliul este suficient de avansat, vei fi condusa la sala de travaliu. Acolo incepe si se incheie aventura nasterii tale.

Examinari si ingrijiri medicale

  • Convorbire cu moasa pentru a stabili gradul de avansare a travaliului, masurarea tensiunii arteriale si a temperaturii, test de urina, controlul pozitiei bebelusului si a ritmului cardiac al acestuia.
  • Examen ginecologic necesar pentru stabilirea dilatatiei colului uterin, verificarea lichidului amniotic (amnioscopie), a pozitiei capului bebelusului, starea pungii de apa etc.
  • Ingrijiri pregatitoare: epilarea pubisului, tratament laxativ (clisma sau supozitor) pentru golirea intestinului. Pregateste in poseta un supozitor cu glicerina pentru cazul in care maternitatea nu a ti-a asigurat unul. In momentul expulzarii bebelusului te scremi atat de tare incat este mult mai indicat sa ai intestinul gol…

La terminarea acestor pregatiri medicale, imbraca o camasa sau un tricou larg si comod si ia o carte sau o revista pentru a-ti ocupa timpul. Se poate ca faza dilatarii sa fie lunga si nedureroasa, in special datorita anesteziei peridurale. Vei dispune in acest fel de liniste ca sa citesti, sa stai de vorba cu sotul sau sa dormi pana la momentul expulziei.