Scrisoare de Intenție - Model Angajare

  • Marţi, 26 Septembrie 2023
  • Afaceri
  • Publicat de
Scrisoare de Intenție Scrisoare de Intenție

Pe parcursul căutării unui loc de muncă, mulți angajatori solicită candidaților să furnizeze o scrisoare de intenție, cunoscută și sub numele de scrisoare de motivație.

Scrisoarea de intenție este un document redactat în mod curent, în care candidatul își prezintă obiectivele, motivația și experiența relevantă pentru jobul căutat.

În acest articol, vom discuta despre scopul unei scrisori de intenție, vom oferi un model general pentru redactarea unei astfel de scrisori, și vom sublinia principalele puncte pe care candidatul ar trebui să le includă în documentul său.

Scopul unei scrisori de intenție

Scrisoarea de intenție îndeplinește mai multe scopuri cruciale în procesul de angajare. Primul și cel mai important este acela de a scoate în evidență talentul și motivația candidatului.

Acest document ar trebui să slujească drept carte de vizită personală și să încurajeze angajatorul să citească CV-ul, să programeze un interviu sau să întreprindă alte etape în procesul de angajare. Obiectivul secundar al unei scrisori de intenție este acela de a stabili o legătură între cerințele specifice ale jobului și profilul candidatului.

Structura unei scrisori de intenție

O scrisoare de intenție eficientă ar trebui să conțină următoarele elemente:

  1. Informații de contact (ale candidatului și ale angajatorului)

  2. Salutul

  3. Paragraful introductiv

  4. Prezentarea experienței și a competențelor

  5. Concluzia și apelul la acțiune

  6. Încheierea scrisorii și semnătura

1. Informații de contact

La începutul scrisorii, ar trebui să fie specificate informațiile de contact ale candidatului și ale angajatorului, incluzând numele complet, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail.

2. Salutul

Apoi, urmează salutul. Acesta ar trebui să fie formulat politicos și cât mai personal posibil (de exemplu, "Stimate domnule Popescu" sau "Stimată doamnă Ionescu").

3. Paragraful introductiv

Prima impresie contează mult, așa că paragraful introductiv ar trebui să fie scurt și la obiect. În această secțiune, candidatul și-ar putea prezenta pe scurt intenția de a se angaja, precum și poziția care i se potrivește cel mai bine.

4. Prezentarea experienței și a competențelor

Acesta este nucleul scrisorii de intenție. Aici, candidatul trebuie să prezinte experiența și competențele sale într-un mod succint și logic.

Ar fi util să se folosească exemple specifice, precum proiecte manageriale de succes sau situații în care candidatul a gestionat cu succes o echipă. De asemenea, este important să se sublinieze o mare parte din cunoștințele și abilitățile care corespund cu cerințele jobului.

5. Concluzia și apelul la acțiune

În ultima parte a scrisorii, candidatul își poate exprima speranța de a fi luat în considerare pentru interviu, precum și disponibilitatea de a discuta mai detaliat despre oportunitățile de angajare. Aici, candidatul poate menționa și alte materiale atașate scrisorii de intenție, precum CV-ul, portofoliul sau alte documente relevante.

6. Încheierea scrisorii și semnătura

Scrisoarea ar trebui să se încheie cu o formulă politicoasă, cum ar fi "Cu respect" sau "Cu stimă", urmată de numele complet și de semnătura candidatului (dacă documentul este trimis în format fizic).

Concluzie

O scrisoare de intenție eficientă este crucială în procesul de angajare, deoarece poate să îmbunătățească în mod semnificativ șansele ca un candidat să fie invitat la interviu. Acest document ar trebui să fie redactat într-un mod profesionist și adaptat cerințelor specifice ale jobului, punând în valoare experiența și motivația candidatului.

De asemenea, nu uitați să redactați scrisoarea fără greșeli gramaticale sau de ortografie, astfel încât să creați o impresie excelentă asupra angajatorului.