Salariile în funcție de domeniul de activitate în 2023

  • Marţi, 12 Septembrie 2023
  • Afaceri
  • Publicat de
Salariul minim Salariul minim
Diversitatea industriilor și fluctuațiile economice determină variația veniturilor salariale în funcție de domeniul de activitate. Mai jos in aceasta postare ne propunem să analizăm salariile în țara noastră, în funcție de specificul fiecărui sector, proiectând perspectivele pentru anul 2023.IT & Telecom

Deja renumit pentru salariile atractive, sectorul IT continuă să înregistreze creșteri salariale anuale.

În 2023, se estimează că salariile vor crește într-un ritm asemănător cu cel actual, ceea ce înseamnă că un angajat cu experiență în IT poate ajunge să câștige între 8.000 și 15.000 lei pe lună, în funcție de complexitatea proiectelor la care lucrează și de nivelul de experiență.

Medicină și Farmacie

Medicină și farmacie reprezintă alte sectoare unde salariile au cunoscut o creștere importantă. În urma investițiilor făcute în sănătate, salariul unui medic va continua să crească, estimându-se că acesta ar putea ajunge la aproximativ 10.000 lei pe lună în 2023.

Farmaciștii ar putea să beneficieze, de asemenea, de o creștere salarială, cu un venit mediu estimat de 5.000 lei pe lună.

Educație

Educația pare să rămână un domeniu cu evoluții salariale modeste. Deși salariile profesorilor au înregistrat creșteri în ultimii ani, acestea rămân la un nivel mediu în comparație cu alte sectoare. Estimările pentru 2023 indică un salariu mediu de 3.500 lei pentru profesorii din învățământul preuniversitar.

Construcții

În sectorul construcțiilor, există o gamă largă de salarii. Totuși, pentru specialiștii calificați, salariile pot înregistra creșteri de până la 6.000 lei pe lună. În același timp, muncitorii necalificați pot beneficia de salarii medii de 3.000 lei lunar.

Industria auto

Deși influențat de multiple variabile, cum ar fi schimbările tehnologice și evoluțiile pieței auto globale, domeniul auto oferă salari competitive. Un inginer auto poate ajunge să câștige între 5.000 și 7.000 lei pe lună.

În încheiere, este important să subliniem că aceste estimări sunt bazate pe tendințele actuale și pot fi influențate de fluctuațiile economiei globale.

De altfel, salariul nu trebuie să fie unicul criteriu luat în considerare la angajare. Satisfacția în muncă, echilibrul între viața profesională și cea personală, oportunitățile de învățare și dezvoltare sunt doar câteva dintre aspectele care trebuie evaluate în alegerea unui loc de muncă În concluzie, salariile într-un domeniu precum auto nu sunt foarte mari, dar oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională. În plus, te ajută să-ți stabilești un nivel financiar stabil care să te asigure pentru perioada în care vrei să faci o schimbare.

Turism și Hotelier

Turismul este un domeniu care a trecut printr-o perioadă dificilă în ultimii ani, însă se așteaptă ca acesta să își revină încet, încet. În acest context, estimările pentru anul 2023 indică o ușoară creștere a salariilor în acest sector.

Managerii de hotel, de exemplu, pot aștepta la salarii medii de 5.000 - 7.000 lei pe lună, în funcție de mărimea și popularitatea locației. În același timp, reprezentanții în vânzări în turism ar putea avea un salariu mediu de 4.000 lei, cu posibilitatea de a crește prin comisioane.

Pentru cei care lucrează în serviciul clienți în hoteluri sau restaurante, salariile pot varia între 2.000 și 3.500 lei lunar. Este important de menționat că, în plus față de salarii, multe dintre aceste poziții beneficiază de bacșiș, care poate adăuga o sumă semnificativă la venitul lunare.

În orice caz, în timp ce salariile din turism și hotelier arată promițător pentru 2023, trebuie să menționăm că acestea sunt numai estimări. În plus, este esențială pasiunea pentru această industrie, dată fiind interactivitatea și dinamismul acesteia. Este un domeniu care necesită dedicație, dar aduce și satisfacții deosebite pentru cei care iubesc comunicarea și interacțiunea cu oamenii.

Salariile într-un domeniu precum auto nu sunt foarte mari, dar oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională. În plus, te ajută să-ți stabilești un nivel financiar stabil care să te asigure pentru perioada în care vrei să faci o schimbare.