Salariile din Romania indica o crestere

  • Luni, 16 Noiembrie 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
Salariu mediu Salariu mediu

Salariul mediu net in Romania a crescut la 3.321 de lei (682 euro) in septembrie, cu 7,8 procente mai mult comparativ cu aceeasi luna a anului trecut.

In termeni reali, avansul anual a fost de 5,2 procente in septembrie, rezultand o crestere medie de putin peste 5 procente pentru intregul al treilea trimestru al anului (T3).

In termeni nominali, salariile nete au crescut cu peste 7 procente in aceeasi perioada de la an la an.

Astfel, piata muncii din Romania revine la situatia dinaintea crizei, dupa ce salariile au inregistrat un avans real de 0,7 procente anual slab (+ 3,2 procente anual in termeni nominali) in al doilea trimestru al anului.

In septembrie, salariile au crescut semnificativ (+ 15,2 procente anual) in sectorul de rafinare a petrolului, unde salariul net este deja de 2,4 ori mai mare decat media la nivelul intregii economii.

Ultimele evolutii economice au fost vizibile in ceea ce priveste castigurile: salariile medii din transportul aerian au scazut cu 4,5 procente fata in luna septembrie, in timp ce cele din sectorul de curierat au crescut cu 11,4 procente fata (ramanand totusi la doar 72 procente din media la nivelul intregii economii).

In fruntea clasamentului in continuare se claseaza domeniul IT, care inregistreaza o cerere de specialisti mai mare decat ofera piata deoarece tot mai multe firme internationale isi deschid sediile in Bucuresti sau Cluj. De asemenea au inregistrat cresteri considerabile firmele care au sunt indispensabile in toata aceasta perioada pandemica. Acestea sunt cadrele medicale, marile lanturi de magazine, micii fermieri, firmele de curierat si micii antreprenori care pot ajuta persoanele care sunt in carantina la domiciliu.

A aparut noi oportunitati pentru persoanele care livreaza prin Glovo, Take Away si multe alte astfel de firme.

Pensiile si salariile publice ar putea depasi veniturile bugetare in 2021

Salariul public si pensiile se vor ridica la 27,5 procente din PIB anul viitor in Romania, cu 0,8 procente din PIB mai mult decat totalul veniturilor fiscale la bugetul national (26,7 procente din PIB).

Proiectia, intocmita de economistul sef al Raiffeisen Romania Ionut Dumitru (fost sef al Consiliului Fiscal), se bazeaza pe ipotezele ca pensiile vor creste cu 40 procente - in conformitate cu legea care este in vigoare in acest moment, dar suspendata temporar de catre Guvern.

Proiectia, citata de Cursdegovernare.ro, presupune, de asemenea, ca toate beneficiile obtinute de social-democrati, precum bonusul lunar de 2.000 de lei COVID-19 platit angajatilor din sistemul de invatamant, nu sunt inversate.

La 4 noiembrie, Guvernul a trimis Curtii Constitutionale legea care stabileste acest bonus in sistemul de invatamant.

Curtea Constitutionala va decide pe 26 noiembrie daca o lege cu un impact semnificativ asupra cheltuielilor publice (precum Legea pensiilor, adoptata si promulgata anul trecut), care nu mentioneaza sursele de finantare, incalca Constitutia.