Sa descopeit cea mai veche bucata de mahon, care dateaza din vremea dinozaurilor

Sa descopeit cea mai veche bucata de mahon, care dateaza din vremea dinozaurilor Sa descopeit cea mai veche bucata de mahon, care dateaza din vremea dinozaurilor

Oamenii de știință care explorează țărmurile insulei Vancouver, Canada, au făcut o descoperire orbitoare: rămășițele unei plante de mahon, complet fosilizate și datând din vremea când dinozaurii cutreierau Pământul. Aceasta înseamnă că descoperirea împinge înapoi înregistrările fosile ale întregii familii de mahon.

Lemnul roșu-maroniu este cunoscut mai ales pentru utilizările sale la fabricarea mobilierului, dar cuvântul „mahon” se referă la o familie diversă de plante cu flori, atât de copaci, cât și de arbuști. Numele științific al acestei familii este Meliaceae.

American Journal of Botany a raportat descoperirea si analiza cercetatorilor care a descris - o probă de mahon , care a fost bine conservate și a arătat că datează de acum 72 la 79 de milioane de ani. Asta înseamnă că specimenul ar fi fost viu în timpul etapei campaniene din Cretacicul târziu, care este cu 15-20 milioane de ani mai devreme decât se credea anterior.

Odată ce exemplarul a fost descoperit în Insula Vancouver, și-a făcut drum către o echipă de la Universitatea din Kansas, care și-a dat seama rapid cât de valoros era acest specimen.

Profesorul asistent de ecologie și biologie evolutivă Brian Atkinson de la Universitatea din Kansas a explicat mai departe într-o declarație. „Am combinat datele moleculare de la reprezentanții vii ai familiei mahon cu morfologia fosilelor, precum și morfologia speciilor vii. Și apoi am supus acel set de date combinat unor analize filogenetice, ceea ce ne permite să reconstituim relațiile evolutive ”, a spus el.

„Pe baza acestei analize, am constatat că fosila este strâns legată de acest gen numit Melia, care trăiește astăzi”, a concluzionat Atkinson Victronic

Specimenului i s-a dat numele de Manchestercarpa vancouverensis,  o oda către locul în care a fost descoperit specimenul (Vancouver) și, de asemenea, o încuviințare către Steve Manchester, care este un paleobotanist proeminent.

Implicațiile cercetării acestei descoperiri se extind mult. Specimenul poate oferi informații introductive despre evoluția plantelor cu flori. Familia de mahon contribuie la furnizarea de informații vitale, de exemplu, fosilele de mahon sunt adesea folosite ca dovezi ale unei zone care a găzduit cândva o pădure tropicală. Această descoperire ne-ar putea remodela cunoștințele despre viață în perioada Cretacicului târziu.

Atkinson a explicat: „Mulți cercetători au folosit acest grup ca sistem de studiu pentru a înțelege mai bine evoluția pădurilor tropicale. Această lucrare este prima dovadă definitivă a faptului că arborii importanți din punct de vedere tropical au fost în jur în perioada Cretacicului, când începem să vedem modernizarea ecosistemelor și a grupurilor moderne de plante. ”