Romanii care se descurca din somaj sau ajutor social supravietuiesc asa cum pot

Romanii care se descurca din somaj sau ajutor social supravietuiesc asa cum pot Romanii care se descurca din somaj sau ajutor social supravietuiesc asa cum pot

Sa traiesti in Romania nu a fost niciodata un lucru usor pentru majoritatea, dar cu cat salariul tau e mai mic cu atat pare mai imposibil sa ajungi sa duci o viata decenta. Problema la noi e ca statul roman nu face nici el prea multe ca sa te ajute, desi asta e datoria unui stat modern.

Multi romani sunt departe de conceptul de trai decent. Pentru ei, fiecare luna este o lupta pentru supravietuire din bruma de bani primita de la stat. Unii si-ar dori sa munceasca pentru a-si asigura traiul, dar nu au unde. Ei sunt somerii Romaniei, peste 220.000. Altii, asteapta luna de luna postasul sa le aduca cateva sute de lei pomana de la stat. Sunt romanii care supravietuiesc doar cu ajutorul social. Am analizat datele a doua institutii (ANPIS si ANOFM) care se ocupa de aceste categorii sociale pentru a vedea cum arata cealalta fata a Romaniei.

Cati romani incaseaza venitul minim garantat?

Statisticile Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala arata ca, la cea mai recenta raportare, in luna iunie 2022, erau 153.874 de beneficiari de venit minim garantat in Romania. Pentru acestia, statul a platit 41.487.513 de lei, suma medie incasata fiind de 269,62 de lei. Acestia sunt banii cu care un asistat social trebuie sa se descurce o luna intreaga.

Raportat la luna iunie 2022, cei mai multi asistati social erau in judetele Dolj- 9.744 beneficiari, Bacau- 8.831 beneficiari, Buzau- 7.711 beneficiari, Teleorman- 7.231 beneficiari si Vaslui- 7.056 beneficiari.

Numarul beneficiarilor de ajutor social a scazut de la inceputul acestui an. Datele arata ca in luna ianuarie 2022 erau 159.335 de beneficiari, in primavara ramasesera 157.751 de beneficiari (luna aprilie), iar acum numarul celor care incaseaza lunar venitul minim garantat a scazut sub 154.000.

Printre ei se afla romanii care nu au posibilitatea de angajare, din cauza unor probleme de sanatate, dar si cei care nu vor sa munceasca si se multumesc doar cu banii dati de stat.

Numarul somerilor este in crestere

O alta categorie vulnerabila o reprezinta somerii, in numar din ce in ce mai mare. Acesta este doar inceputul, spun specialistii. Asta pentru ca, in conditii de criza si cu masuri fiscale ce sufoca mediul de afaceri, in urmatoarele luni trebuie sa ne asteptam la o crestere a ratei somajului.

Datele ANOFM arata ca la sfarsitul lunii iunie 2022, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 2,55%. Concret, vorbim de 222.712 de someri, un numar mai mare decat cel inregistrat la finalul lunii mai. Din totalul somerilor inregistrati, 37.701 au fost someri indemnizati si 185.011 someri neindemnizati. Cei mai multi romani ramasi fara loc de munca provin din mediul rural, iar categoriile de varsta cel mai puternic afectate sunt 40-49 de ani -55.310 someri si peste 55 de ani- 44.449 someri. 30,41% dintre somerii actuali ai Romaniei nu au studii sau au doar studii primare. Cei mai putini someri sunt in categoria celor cu studii universitare absolvite.

Baza de calcul pentru indemnizatia de somaj in 2022 a fost majorata de la 375 de lei la 394 de lei, adica 75% din ISR. Aceasta baza de calcul se aplica pentru un stagiu de cotizare de cel putin un an. La aceasta suma se adauga o cota din media venitului brut anual, in functie de stagiul de cotizare, de la 3% la 10%.