Romania inregistreaza scaderi mari in vanzari

  • Marţi, 7 Iulie 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
Economia Economia

Companiile germane din Romania se asteapta la o contractie accentuata a veniturilor (scaderea salariului net la nivel de angajat, reducerea de personal) si recuperare mai lenta decat cea prevazuta initial, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert Germana (AHK) si publicat pe 30 iunie.

Principalele preocupari dezvaluite circumstantele politice si capacitatea Guvernului de a stimula economia.

Majoritatea companiilor chestionate se asteapta la o scadere a cifrei de afaceri intre 10% si 25%, in timp ce peste 24% dintre acestea considera ca afacerea lor va scadea cu peste 25% din cauza pandemiei. Revenirea la normalitate in afaceri nu va avea loc decat anul viitor, se asteapta.

Desi Guvernul a ridicat multe restrictii si a anuntat masuri de sprijin pentru a stimula economia, companiile se simt in continuare nesigure. Acestea sunt afectate in mare parte de cererea redusa de produse si servicii (64%) si de restrictiile de calatorie (peste 61%), dar si de amanarea sau anularea investitiilor.

Cei mai importanti factori de risc in acest moment sunt conditiile politice (peste 68%) si lipsa masurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58%).

"Toate acestea ne arata ca majoritatea companiilor sunt nesigure si ca este nevoie urgenta de a reveni la normalitate. Prin urmare, speram ca Planul de investitii si recuperare economica prezentata de Guvern sa fie implementata rapid. Printre masurile anuntate se numara sprijinul pentru program de lucru flexibil.

Noi, comunitatea de afaceri romano-germana, am solicitat acest lucru inca de la inceputul crizei. Ne mentinem dorinta de a pune in aplicare urgent aceasta masura pentru a evita somajul si pentru a minimiza impactul actualei pandemii pe piata muncii", a declarat Sebastian Metz, directorul general al AHK Romania.

Cheltuielile pentru investitii vor fi mai mici decat cele planificate inainte de criza, spun 67% dintre respondenti si doar 4,5% se asteapta ca investitiile sa creasca.

In ceea ce priveste numarul de angajati, jumatate dintre participantii la sondaj considera ca nu se va schimba, iar 46% spun ca numarul de angajati va scadea.