Romania a 25-a economie din lume

  • Marţi, 8 Septembrie 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Economie Economie

Romania s-a clasat ca a 25-a cea mai complexa economie din lume (din 133 masurate) in 2018, in crestere cu 13 locuri fata de 2005, conform editiei din acest an a Atlasului complexitatii economice compilata de Universitatea Harvard.

Indicele masoara in principal sofisticarea produselor si serviciilor pe care tarile le exporta influentat de indicele incasat de angajat: salariu brut.

Japonia este liderul clasamentului. in regiunea CEE, Austria (pozitia 6), Republica Ceha (pozitia 7), Ungaria (locul 9) si Slovacia (locul 10) sunt printre cele mai complexe zece economii din lume.

Aceste tari sunt pozitionate deasupra economiilor mai dezvoltate, cum ar fi Franta sau Italia, tari care au mutat o mare parte din ceea ce au produs in Europa de Est.

„Romania este o tara cu o economie mai complexa decat ar indica indicatorii sai la prima vedere, motiv pentru care PIB-ul sau ar trebui sa creasca cu o medie de 3 procente pe an pana in 2028”, au spus autorii studiului.

Avand in vedere exporturile sale actuale, unele dintre sectoarele cu potential ridicat de diversificare noua in Romania sunt Masini industriale si Sticla si articole din sticla, conform modelului autorilor.

Economia Romaniei scade cu 10,5 procente in al doilea trimestru

Economia Romaniei a scazut cu 10,5 procente in al doilea trimestru al acestui an (T2) comparativ cu aceeasi perioada a anului 2019. Comparativ cu primul trimestru al anului 2020, scaderea a fost de 12,3 procente, potrivit estimarii rapide publicate de Institutul National de Statistica (INS) vineri, 14 august.

In primele sase luni ale anului 2020, produsul intern brut (PIB) a scazut cu 4,7 procente, in termeni bruti, si cu 3,9 procente, in termeni ajustati sezonier, comparativ cu prima jumatate a anului 2019.

In primul trimestru al anului 2020, comparativ cu al patrulea trimestru al anului 2019, cresterea PIB-ului a fost de 0,3 procente in termeni ajustati sezonier, astfel incat economia romaneasca a evitat o recesiune tehnica, si anume doua trimestri consecutivi de contractie.

Economia Romaniei a fost afectata de scaderea cererii externe, mai ales din martie, cand blocarea COVID-19 a perturbat cererea si activitatea interna. Guvernul se asteapta la o contractie economica de 3,8 procente in acest an.

INS a anuntat ca rezultatele prezentate pe 14 august ar putea fi revizuite, deoarece nu a putut colecta suficiente date din cauza restrictiilor COVID-19.

„Estimarile trimestriale brute ale produsului intern brut, precum si cele provizorii, sunt afectate de dificultatile puse de criza pandemiei si starea de urgenta si starea de alerta. Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza reprezentand intrari pentru conturile nationale si au avut ca rezultat o crestere a ratei de non-raspuns. S-au utilizat surse de date alternative pentru completarea informatiilor si pentru a afecta calitatea indicatorilor produsi cat mai putin posibil. Conform practicii actuale, datele publicate astazi vor fi supuse revizuirilor ”, a declarat biroul de statistici in comunicatul de presa.