Rolul jucarioarei preferate la copii

  • Sâmbătă, 14 Decembrie 2019
  • Familie
Rolul jucarioarei preferate la copii Rolul jucarioarei preferate la copii

Care este importanta jucarioarei preferate de adormit,tovaras al copilului?

Cosmarurile si spaimele nocturne sunt doua tulburari ale somnului foarte diferite. Primele sunt „vise bantuite de temeri obsesive”, care provoaca trezirea copilului. 5paimele nocturne se caracterizeoza prin manifestari fizice ale fricii, in timp ce copilul doarme.

Rolul jucarioarei preferate

Jucarioara preferata de adormit este ceea ce numim un obiect de tranzitie. Descris de psihanalistul D.W. Winnicott in 1951, care il defineste ca fiind „prima posesiune in afara Sinelui” (deoarece este exterioara copilului), este un obiect ales de copil si pe care il incarca cu numeroase afecte pentru a lupto impotriva anxietatii provocata de despartire. Mai ales, in momentul culcarii. Gratie acestei jucarioare, copilul se va putea abandona somnului fara teama. Este un ajutor simbolic pentru trecerea de la s–tarea de trezie la cea de somn. In compania jucarioarei sale, copilul postreoza o legatura cu mama sa. Linistit, micutul stie ca o va regasi a doua zi dimineata, ca in fiecare zi.

Alegerea jucarioarei preferate

Foarte rapid, aproape inca de la nostere, copilul isi poate alege o jucarioara. Aceasta poate fi o bucato de tesatura, o jucarioara de plus sau un tricou care apartine mamei sale si este imprimat cu mirosul ei. Micutul pastreaza aceasta jucarioara, apoi, pana la o varsta care variaza, in general, pana la 5-6 ani, uneori, pana mai tarziu. Aceasta perioada depinde de valoarea simbolica care ii este atribuita. De asemenea, copilul poate avea una sau mai  multe jucarioare preferate, pe care le schimba intre ele sau nu. Dar, acest lucru nu este valabil pentru toti copiii, deoarece unii nu au, pur si simplu, nevoie. Cu toate acestea, cand jucarioara preferata nu este suficient de prezenta sau prea putin incarcata cu semnificatii de catre copil, micutul poate avea dificultati in a adormi.