Avem obiceiul de a gandi si de a trata acneea ca pe ceva „normal”. Dar este o problema care poate si trebuie tratata si care merita o consultare dermatologica. Motivele? In plus fata de ranile si cicatricile pe care le poate genera, afecteaza foarte mult calitatea vietii si stima de sine.
Acneea poate aparea in momente diferite de viata, dar este mai frecventa in adolescenta si poate persista pana la maturitate. Exista, de asemenea, forme de acnee neonatala, care sunt mai rare si pot fi asociate cu probleme endocrine.
Acneea este cauzata de mai multi factori. Principalul este cresterea secretiei de sebum, ceva legat de factorii hormonali tipici adolescentei. Celelalte cauze ale acneei au de-a face cu conectarea porilor si a inflamatiei si colonizarii ulterioare prin bacterii.
Secventa leziunilor observate sunt punctul alb, punctul negru si leziuni inflamatorii (cosuri), pustule si papule (cu puroi). Atunci cand acneea nu este tratata, aceasta poate provoca leziuni mai importante, cum ar fi chisturile, nodulii si cicatricile.
Cum sa eliminam acneea
In prezent exista multe branduri de creme pentru acnee. In mod ideal, acestea ar trebui sa fie recomandate de un dermatolog si sa fie specifice fiecarui caz individual si pentru fiecare varsta. La randul ei, o crema de fata nu este aceeasi cu acneea de pe spate. Un tratament prost poate complica sanatatea sau poate lasa urme pentru totdeauna.
Este clar ca nimanui nu ii place sa aiba cosuri pe piele, dar este important sa intelegem ca ingrijirea pielii este un proces si ca nu exista un tratament magic.
Pentru acneea de pe fata, este important sa folositi produse bune cu consiliere medicala. Unele \”solutii\” oferite de piata pot provoca arsuri sau raniri. Ori de cate ori cititi „crema pentru acnee”, sfatuiti-va cu medicul inainte de a cumpara.
Dincolo de produse si tratamente, obiceiurile zilnice bune sunt aliati excelenti pentru a elimina cosurile de pe piele. Aflati cateva sfaturi despre cum sa luptati impotriva acneei cu remedii de la domiciliu.
- Portocala: portocala este un fruct cu proprietati astringente, ideal pentru pielea grasa, care ajuta la eliminarea impuritatilor. Pentru a face un tonic de casa, zdrobiti coaja unei portocale si amestecati-o cu apa. Spalati fata inainte de a dormi si aplicati tonicul pe zonele afectate.
- Sucul de lamaie: sucul de lamaie este un alt remediu pentru acnee, care este utilizat cel mai mult ca tratament topic. Aplicarea pe piele ajuta la eliminarea excesului de grasime si a celulelor moarte ale pielii. Functioneaza ca agent astringent si antibacterian. Inmuiati un bumbac in suc si aplicati pe zona afectata. Lasati toata noaptea si spalati in dimineata urmatoare.
- Usturoi: este un remediu vechi de o mie de ani care contine sulf, una dintre cele mai puternice substante pentru a ucide bacteriile care cauzeaza acneea. Frecati de cateva ori pe zi un catel de usturoi crud si taiati pe zonele afectate.
- Castravete: castravetele este un mod natural de a reimprospata pielea si un ingredient utilizat pe scara larga pentru a pregati mastile de fata pentru continutul ridicat de vitamina C si acid ascorbic. Decojiti si taiati o jumatate de castravete, scoateti semintele si procesati-l in blender pana cand obtineti o pasta. Aplicati-l pe fata pentru aproximativ 20 de minute. Clatiti cu apa rece.
- Aloe vera: aloe vera este un remediu esential in gradina medicinala. A fost folosit de secole si este un ingredient esential in multe produse cosmetice. Se taie transversal tulpinile plantei si se plaseaza pulpa direct pe zonele afectate.