Relatiile intre gemeni surprind de multe ori

  • Duminică, 29 Decembrie 2019
  • Familie
Relatiile intre gemeni surprind de multe ori Relatiile intre gemeni surprind de multe ori

Poti sa te intristezi chiar vazandu-i impreuna, ca si curn in afara de „dublura” lor nimeni altcineva nu mai conteaza. Este acest lucru inevitabil? Cum sa facem sa ii ajutam sa isi construiasca o personalitate autonoma?

Sa cresti gemeni!

Adevarati sau falsi gemeni… Sunt uimitori! Complicitatea este unica, iar legaturile care ii unesc par indestructibile. Trebuie, totusi, sa insistam atat pe asemanarea dinte ei?

Adevarati sau falsi gemeni: care este diferenta?

Adevaratii gemeni (monozigotii) au iesit din acelasi ou si au crescut impreuna in uter, in interiorul aceluiasi cuib. Sunt, deci, genetic identici. Foetusurile adevaratilor gemeni se dezvolta inauntrul aceleiasi placente si au acelasi sex. Seamana ca doua picaturi de apa, dar nu au aceleasi dimensiuni: unul dintre ei este de obicei mai gras. Falsii gemeni (dizigotii) provin din ovule diferite. Sunt gentic diferiti pentru ca au iesit din doua fecundari diferite. Nu sunt in mod necesar de acelasi sex si pot sa nu semene.

De cand dateza complicitatea lor?

Dintotdeauna, foetusurile gemene impart totul, cuibul ca si ansamblul vibratiilor care le vin din exterior. Aud chiar si bataile inimii celuilalt. Pentru ei viata a fost intotdeauna dubla si multi gemeni se mira in prima copilarie, dar si dupa, ca nu reprezinta „normalitatea”. Pentru ei toti copii sunt crescuti cate doi.

De ce legaturile lor sunt atat de puternice?

Mama celor doi gemeni nu poate sa ii copleseasca cu afectivitate pe amandoi in acelasi timp. Aceste lipsuri sunt compensate de prezenta „dublului” protector. Gemenii nu sunt niciodata cu adevarat singuri, in orice caz nu in timpul primei copilarii… Aceasta obisnuinta ii va face mai tarziu sa conteze in mod sistematic pe prezenta celuilalt, mereu fidel intalnirilor.

Sunt „identici”?

Chiar daca sunt fizic la fel, gemenii au personalitati distincte, care in mod normal se vor afirma de-a lungul anilor. O pereche de gemeni constituie un adevarat „cuplu”, in care unul este complementar cu celalalt. Se intampla, deci, ca unul din gemeni sa exercite un fel de spirit de dominatie asupra fratelui sau surorii: mai ales in cazul primului nascut, al aceluia care a fost mai gras la nastere… gemenii, adevarati sau falsi, de acelasi sex sau de sexe diferite, au deci o identitate proprie care merita respectata. Este foarte important sa ii incurajam sa se manifeste individual.

Putem sa ii imbracam la fel?

Nu! Mai ales cand este vorba de adevaratii gemeni. Exista pentru multe mame tentatia de a-si pune in evidenta micile minunatii, imbracandu-i la fel, plimbandu-i mereu unul langa altul etc… si sa se distreze pe sema asemanarii lor. Evident, in prima copilarie gemenii isi au partea lor de „vina”. Problema este ca acest lucru intarzie in mod considerabil castigarea independentei si formarea unei personalitati. Sunt fascinati de acest dublu care le semana atat de mult si care este in fond un fel de oglinda de care le vine greu sa se desparta. De aceea, trebuie inca de la inceput sa creati marci distinctive prin obisnuinte simple care tin de viata de zi cu zi…

Sufera atunci cand sunt despartiti?

Evident, gemenii doresc sa se afle mereu in preajma fratelui sau a surorii. Nu este vorba sa ii facem sa sufere si nici sa ii frustram! Parintii care se tem sa-i desparta si se grabesc sa ii aduca impreuna la cel mai mic planset se inseala. Proiecteaza propria dorinta de a avea mereu un dublu langa ei. Totusi, sa ii desparti pe gemeni nu inseamna sa-i indepartezi definitiv pe unul de celalalt. Nici vorba sa ii impiedici sa se joace impreuna, sa profite de legatura lor speciala, nici sa si-o traiasca intr-un mod deplin! Important este sa nu ii „globalizati”. Fiecare geman trebuie sa invete sa traiasca singur. Trebuie sa se simta puternic si in siguranta chiar si atunci can