Relatii la distanta – crezi in ele?

Relatii la distanta – crezi in ele? Relatii la distanta – crezi in ele?

Subiectul relatii la distanta este unul controversat: unii spun ca merg, altii ca nu! Este posibil ca doua persoane sa mentina o relatie sanatoasa si armonioasa de cuplu, desi locuiesc in parti diferite ale tarii sau chiar ale lumii?

Scepticii neaga posibilitatea construirii si mentinerii relatiilor la distanta: pentru ca fiinta umana simte nevoia de companie – este nevoie de apropiere concreta, de intimitate fizica pentru ca indragostitii sa se cunoasca cu adevarat! Comunicarea prin metode tehnologice isi pierde din farmec si mister si nu poate asigura nevoile persoanei de apropiere si contact. Comunicarea se bazeaza pe atatea aspecte; ce spune, cum spune celalalt, ce gesturi face, cum te priveste, cat te priveste… Toate acestea scad in intensitate cand vorbim despre comunicare prin Internet! Click aici pentru mai multe articole despre relatii, sex, cupluri, dragoste si multe altele.

Relatiile de cuplu presupun impartasirea diverselor activitati ale partenerului, iar relatiile la distanta nu prea ofera aceasta posibilitate: cei doi pot cel mult sa se joace impreuna sau sa indeplineasca activitati virtuale! La fel, relatiile prespun formarea unei rutine zilnice si despre ce fel de rutina se poate vorbi cand cei doi iau legatura doar prin Internet? Da, sa spunem ca pot gati impreuna: prepara fiecare in bucataria lor acelasi fel, urmarindu-se prin webcam, dupa care savureaza masa “impreuna”! Insa nu se poate construi o rutina si impartasi activitatile de zi cu zi in acelasi fel, nu se poate vorbi despre a fi impreuna! Acest lucru il demonstreaza cuplurile care trec printr-o perioada temporara de separare: oricat de mult ar interactiona prin Internet, tot simt lipsa apropierii celuilalt, a conexiunii si intimitatii fizice!

Relatiile de cuplu presupun si cunoasterea prietenilor apropiati ai partenerului, a rudelor, a tuturor persoanelor importante din viata sa – caci acestea l-au format si influentat sa devina ceea ce este! Persoanele importante sunt parte din ceea ce este el! Si cum se poate realiza aceasta interactiune cand se vorbeste despre relatii la distanta?

Alte argumente tin de sex: fiinta are nevoie de activitate sexuala regulata si de impartasirea sentimentelor de dragoste cu partenerul! Insa sexul prin Internet este extrem de sec si lipsit de savoare! O perioada, el poate parea incitant si nou, dar pana la urma persoana tot va dori sa simta apropierea celuilalt, sa il priveasca in ochi, sa ii simta mangaierile, sarutarile si mirosul! Relatiile la distanta pornesc de la premisa ca este de ajuns pentru parteneri sa se autosatisfaca in timp ce vorbesc si il privesc pe celelalt facand la fel! Insa de multe ori, aceasta nu satisface nici pe departe nevoia pur naturala de apropiere si de contact sexual normal!

Insa cel mai important argument al scepticilor, al celor care neaga posibilitatea consolidarii relatiilor la distanta este cel legat de incredere! Cum poti sti ce face partenerul toata ziua, cum poti sa ajungi sa il cunosti atat de bine prin Internet, incat sa realizezi cand ceva nu este in regula? Mai ales in conditiile in care nevoile sexuale si cele fizice legate de dorinta de intimitate nu sunt satisfacute, cum poti sa ai incredere ca partenerul de departe nu si le satisface altundeva?! Si poate fi invinuita o persoana care a cedat nevoilor sale naturale, nerezistand sa mentina o relatie atat de lipsita de continut precum cea virtuala?

Daca vorbim despre orase diferite, partenerilor le este mai usor sa mentina relatia la distanta: se pot vedea in weekend, pot totusi sa simta apropierea fizica unul de altul, pot petrece o anumita perioada de timp impreuna. Insa atunci cand este vorba de tari, chiar continente diferite, partenerii nu au nici posibilitatea sa se intalneasca decat rareori, nemaivorbind de diferente – care un timp nu par importante, dar isi vor spune la un moment dat cuvantul – de valori, de morala, de atitudini.

Sunt, totusi, si idealisti care cred in relatiile la distanta, care contrargumenteaza ca societatea informationala ofera alternative satisfacatoare, pentru a realiza o apropiere la fel de semnificativa intre doua persoane! Astfel, sexul cu ajutorul webcamului ar fi la fel de satisfacator, videoconferintele si retelele de socializare ar permite sa ii cunosti partenerului si prietenii si poti construi o rutina zilnica, caci poti fi practic in legatura cu partenerul intotdeauna! Un serial a aratat chiar o inventie interesanta: o pereche de buze dotate cu senzori, conectate la computere, astfel incat cand persoana le atinge, cealalta persoana de la al doilea computer simte exact miscarile buzelor primului! Insa asa arata oare o relatie de dragoste?!

Pentru a fi realisti, relatiile la distanta presupun multe dificultati peste care ambii parteneri trebuie sa treaca, in special cele legate de nevoia de apropiere umana si cea de incredere! Atat timp cat partenerii s-au cunoscut doar prin Internet, ei inca nu se cunosc cu adevarat! Cei care neaga acest simplu adevar ajung sa il recunoasca in momentul in care…isi cunosc in realitate partenerul: atunci observa cat de diferita este interactiunea fata-in-fata, cat de multe lucruri nu au observat la celalalt si cat de diferit se simt in apropierea sa (in sensul bun sau in sensul rau)!

Relatiile la distanta au sanse reale sa creasca si sa se consolideze doar in cazurile in care cei doi parteneri au un backround: s-au cunoscut deja in trecut, s-au indragostit, dar viata nu le-a permis sa locuiasca impreuna… Sau in cazurile in care cei doi iau destul de timpuriu hotararea sa se cunoasca “pe bune” si acea intalnire decurge bine! Doar asa isi vor gasi motive convingatoare cei doi sa treaca peste toate obstacolele presupuse de asemenea relatii!

Iar daca dupa o perioada, nici unul dintre parteneri nu este dispus sa faca sacrificiul schimbarii – sa se mute in orasul celuilalt – atunci, din pacate, relatiile la distanta nu vor duce nicaieri, nu vor avea sansa sa evolueze! Oricat de infricosatoare pare aceasta schimbare, daca este vorba despre dragoste adevarata, unul dintre cei doi parteneri trebuie sa fie dispus sa renunte la viata lui confortabila si sa inceapa una noua alaturi de persoana iubita, altfel, tot timpul petrecut pe Internet a fost o pierdere!

Asadar, ganditi-va de doua ori inainte de a initia o relatie la distanta: merita sa treci peste toate aceste impedimente, este acea persoana intr-atat de speciala – sau tocmai faptul ca nu o poti avea langa tine, ca experimentezi ceva nou si interesant te incita sa incerci? Daca raspunsul este ultimul, mai bine las-o balta: pierzi si tu, ii pierzi si celuilalt timp pretios!