Sunt mai putin gelosi cei in relatii deschise?

  • Marţi, 17 Decembrie 2019
  • Diverse
Sunt mai putin gelosi cei in relatii deschise? Sunt mai putin gelosi cei in relatii deschise?

 Sunt inconjurata de o multime de oameni cu diverse relatii: casatoriti, concubini, relatii deschise, monogame, fuck buddies si pana la poliamoroase. Sunt o fire observationala si comunicativa, asa ca stiu destul de multe insight-uri din aceste povesti, de pe ambele fronturi, si pot sa declar cu mana pe inima ca cei care nu-s in relatii ”conventionale” si prin asta spun monogame, sunt mult mai relaxati si mult mai implicati in relatiile lor decat ceilalti.

Asta nu inseamna ca ma refer la toate cuplurile pe care le cunosc si nu generalizez, cunosc si cupluri monogame si casatorite care se descurca impecabil

Curioasa care e treaba cu relatiile deschise si inchise si tot circuland pe internet, am gasit un articol cu cateva adevaruri stiintifice despre ”open relationships”, pe care le au oamenii in mod consensual. Adica nu sunt exclusivi din punct de vedere sexual sau emotional. A fi sau a nu fi monogam este un subiect tot mai dezbatut atat in presa, cat si in conversatiile dintre prieteni, asa ca am facut o selectie a informatiilor si iata ce am descoperit:

1. In USA oamenii in relatiile deschise sunt mai frecventi decat persoanele gay. Pana la 2 la suta dintre femeile din US se declara lesbiene si 4 la suta homosexuali. Desi nu exista date concludente despre cuplurile poligame, 4-5 la suta dintre respondenti au declarat ca au genul acesta de relatie, dintre care cei cu orientare homosexuala sunt mai predispusi spre relatii neexclusive, conform imgay.ro.

2. Pana la 40 la suta dintre barbati si 25 la suta dintre femei iau in considerare o astfel de relatieDintr-un total de 600 de participanti, cei de mai sus au declarat ca ar schimba reteta relatiilor, daca ar trai intr-o lume in care toti ar fi deschisi. Desi date concrete nu au fost inca publicate, o parte din respondenti au sugerat ca ar fi deschisi la asa ceva, daca partenerii le-ar propune.

3. Dorinta de poligamie exista In cartea sa, ”Sex at Dawn”, Chris Ryan sustine ca omul nu a fost niciodata monogam. Pe de alta parte, alte studii sugereaza ca e mai corect sa credem ca tendinta spre relatii deschise este o caracteristica personala si ca poate exista sau nu. Cu alte cuvinte, unii sunt complet monogami si altii complet ne-monogami, iar cei mai multi sunt undeva la mijloc.

4. Stigmatizarea acestui tip de relatii este puternica, robusta si omniprezentaOamenii in relatii deschise sunt considerati lipsiti de virtuti si de calitatile de a avea o relatie si de cele mai multe ori li se pun la indoiala: sanatatea sexuala, capacitatea de atasament, increderea, bunatatea, dragostea, succesul, generozitatea, educatia, satisfactia vietii etc. Exista si un fenomen psihologic numit ”efectul de halo” (O generalizare a aprecierii unei persoane pornind de la o trasatura particulara. Daca spunem despre un om ca este bun/rau intr-o anumita privinta, vom avea tendinta sa il evaluam similar si in alte privinte.) Oamenii cred ca cei care nu-s monogami nu-si platesc taxele la timp, nu-si iau vitaminele, nu se spala pe dinti.

5. Nu toate tipurile de relatii deschise sunt percepute la fel de rauSwingerii (care de obicei fac sex cu alte cupluri) sunt perceputi ca mai murdari, mai putin morali si mai putin maturi decat cei in relatii de tip poliamoros: practica, starea sau capacitatea de a avea, in acelasi timp, mai multe relatii de iubire si sexuale in care toti partenerii sunt in cunostinta de cauza si isi exprima acceptul. Cei in relatii deschise, care fac sex ocazional cu alte persoane, separat de parteneri sunt undeva la mijloc pe lista celor blamati.

6. Cand fac sex cu alte persoane, cei in relatii deschise sunt mai atenti in privinta sanatatii decat cei in relatii monogame care insealaOamenii in relatii deschise sunt mai putin predispusi la consumul de alcool sau droguri inainte de sex si folosesc mai des prezervativul, discuta cu partenerul, isi fac analizele mai des si sterilizeaza jucariile erotice. Fiind un mod de viata, nu sunt genul care ies in club si ”agata”, apoi se trezesc nepregatiti, cum se intampla celor care sunt monogami, dar mai calca stramb. In concluzie, BTS-urile se gasesc deopotriva si la monogami si la ceilallti si nu tine neaparat de orientarea sexuala, cat de conduita morala si respectul pentru partener, fie el de o noapte sau pe termen lung.

7. Swingerii declara ca au o viata mai excitanta si mai satisfacuta sexual decat majoritatea populatieiIn USA 32 la suta declara ca sunt ”foarte fericiti” cu vietile lor, iar 46 la suta considera ca viata este captivanta.

8. Cei in relatii deschise sunt mai putin gelosi decat cei in relatii monogameCuplurile hetero, dar mai ales cele gay cu relatii poliamoroase sunt mai putin geloase. Asta nu e o surpriza, cei care se simt confortabil intr-o relatie neexclusiva nu-s din start predispusi la acest gen de sentiment. Si chiar daca-l simt, il pot stapani cu usurinta.

Cele de mai sus sunt statistici si date realizate in USA, pentru ca la noi nu cred ca este cineva atat de preocupat de calitatea relatiilor noastre intime. Pacat, poate astfel s-ar evita divorturile, casatoriile nepotrivite si multe ore de terapie

Insa, e bine ca stiinta incepe sa puna intrebari.Tu ce parere ai despre relatiile deschise? Te-ar tenta una?