Refluxul gastro-esofagian cateva concluzii

Da, dar este prescris doar cu titlu exceptional, mai ales la sugari, la care evolutia RGE este, in mod firesc, favorabila.

Totusi, tratamentul chirurgical poate fi indicat in anumite situatii (copii cu encefalopatie la care refluxul se poate agrava; anumite anomalii anatomice rare care determina un reflux sever).

Exista vreo legatura intre RGE si moartea subita a sugarului?

Chiar daca inca exista mai multe zone necunoscute in intelegerea M55 (moartea subita a sugarului), se stie in prezent, cn recomendarile pentru modificarea modului de a culca sugarii, au determinat scoderea incidentei M55 cu 50% si aceasta cifra continua so scada.

Printre diferitele cauze care pot fi la originea M55, RGE (in acest caz, este vorba intotdeauna de reflux patologic) nu reprezinta decat o cauza cu titlu exceptional, si, mai degrabo prin mecanism reflex (incetinirea ritmului cardiac) decat prin inhalarea in bronhii a continutului gastric.Concluzii

Refluxul gastro-esofagian fara complicatii trebuie sa beneficieze de sfaturi de puericultura si de masuri dietetice, fara nici o prescriptie medicamentoasa.

Medicul dumneavoastra curant trebuie va explice mecanismul fiziologic al RGE, si sa va faca sa intelegeti ca refluxurile nu sunt dovada unei digestii proaste.

De asemenea, medicul curant trebuie sa va recomande sa aveti rabdare, asigurandu-va co acest simptom dezagreabil nre toate sansele sa dispara la varsta cand bebelusul invata sa mearga.

Dialogul cu medicul curant este absolut necesar pentru n nu dramatiza situatia, pentru a stabili o buna relatie medicala, un climat de incredere intre doctor si dumneavoastra in interesul copilului, evitand, astfel, indoparea bebelusului cu medicamente.

Cu toate acestea, trebuie sa ramaneti vigilenti pentru a observa eventuala aparitie a complicatiilor citate anterior (dintre care esofagita).