Rămășițele celui mai mare prădător terestru din Europa au fost descoperite pe Insula Wight

  • Duminică, 19 Iunie 2022
  • Diverse
  • Publicat de
Rămășițele celui mai mare prădător terestru din Europa au fost descoperite pe Insula Wight Rămășițele celui mai mare prădător terestru din Europa au fost descoperite pe Insula Wight

Paleontologii au identificat rămășițele unuia dintre cei mai mari vânători de pe pământ din Europa.

Spinosaurids (însemnând „șopârle spinate”) este o familie de dinozauri teropode carnivori care au luat naștere în perioada Jurasic și au devenit proeminente în perioada Cretacicului. Paleontologii au găsit fosile de spinozauride în multe locații din întreaga lume, inclusiv Asia, Europa, America de Sud, Africa și Australia.

Noi cercetări au identificat rămășițele unuia dintre cei mai mari vânători de pe pământ din Europa. Cercetarea a fost condusă de paleontologi de la Universitatea din Southampton și a fost publicată pe 9 iunie 2022 în revista Life & Environment.

Dezgropate pe coasta de sud a Angliei, pe Insula Wight, noile descoperiri aparțin unui grup de dinozauri prădători cu două picioare, cu fața de crocodil, cunoscuți sub numele de spinozauride. Descoperirea urmează lucrările anterioare asupra acestui grup de dinozauri de către echipa Universității din Southampton, care a publicat despre descoperirea a două noi specii în 2021.

Numit „spinozauridul White Rock” după stratul geologic în care a fost găsit, acesta era un prădător de proporții impresionante.

Citeste pe www.vesti.ro mai multe stiri online!

„Acesta a fost un animal uriaș, care depășește 10 m (33 picioare) în lungime și judecând după unele dintre dimensiuni, reprezintă probabil cel mai mare dinozaur prădător găsit vreodată în Europa”, a spus doctorandul Chris Barker, care a condus studiul. 

Oasele, care includ vertebre mari pelvine și coadă, printre altele, au fost descoperite lângă Compton Chine, pe coasta de sud-vest a Insulei Wight. 

„Este probabil cel mai tânăr material spinozaur cunoscut până acum din Marea Britanie.”

Formațiunea Vectis, veche de 125 de milioane de ani, păstrează începutul unei perioade de creștere a nivelului mării, în care „spinozauridul White Rock” a urmărit apele lagunelor și nisipurile în căutarea hranei.

„Deoarece este cunoscut doar din fragmente în acest moment, nu i-am dat un nume științific oficial”, a spus co-autorul Darren Naish. „Sperăm că rămășițele suplimentare vor apărea în timp.”

„Acest nou animal întărește argumentul nostru anterior – publicat anul trecut – că dinozaurii spinozauride au apărut și s-au diversificat în Europa de Vest înainte de a deveni mai răspândiți.”

Semnele de pe os au arătat, de asemenea, cum, chiar și după moarte, corpul acestui uriaș a susținut probabil o serie de gropi și descompozitori.

„Cele mai multe dintre aceste fosile uimitoare au fost găsite de Nick Chase, unul dintre cei mai pricepuți vânători de dinozauri din Marea Britanie, care a murit din păcate chiar înainte de epidemia de Covid”, a declarat coautorul Jeremy Lockwood, doctorand la Universitatea din Portsmouth și Muzeul de Istorie Naturală. 

„Am căutat rămășițele acestui dinozaur împreună cu Nick și am găsit un o bucată de pelvis cu tuneluri găurite în el, fiecare de mărimea degetului meu arătător. Credem că acestea au fost cauzate de larvele care mănâncă oase ale unui tip de gândac prădător. Este un lucru interesant că acest ucigaș uriaș a ajuns să devină o masă pentru o mulțime de insecte uriașe.”

Cercetătorii speră să genereze secțiuni subțiri ale materialului pentru a analiza proprietățile interne microscopice ale oaselor în viitorul apropiat, care ar putea oferi informații despre rata de creștere și posibila vârstă.