Rahitism, calciu si vitamina D

Rahitism, calciu si vitamina D Rahitism, calciu si vitamina D

Definitie

Rahitismul este o maladie a scheletului care se manifesta la nivelul zonelor osoase cu crestere rapida. In marea majoritate a cazurilor el se datoreaza carentelor in vitamina D, in conditiile in care sugarul cu pielea alba are nevoie de ea in proportie de 400 pana la 1000 U.I/zi.

Aportul alimentar de vitamina D este foarte slab, din moment ce chiar laptele matern nu contine decat 30 pana la 100U.I./I.

Cea mai substantiala cantitate de vitamina D este deci sintetizata la nivelul pielii, unde sterolii inactivi sunt activati de catre razele ultraviolete ale soarelui.

Vitamina D permite absorbtia intestinala activa a calciului inducand sinteza unei proteine specifice transferului. Ea actioneaza, pe de alta parte, asupra mineralizarii oaselor si a eliminarii urinare a calciului.

Simptome

Semnele clinice apar intre 3 luni si 2 ani.

Pernite aparute la incheieturi si la glezne, vizibile si palpabile, traduc largirea extremitatilor inferioare ale radiusului si ale tibiei.

Incurvarea concava in interior ale membrelor inferioare, un genu varum sau valgum, un coxa vara, picioare plate, o cifoza exagerata sunt deformarile ortopedice evocatoare.

Un „sir costal” este vizibil si palpabil. Acest termen plastic traduce nodozitati costale bilaterale si simetrice, dispuse de fiecare parte a coastelor dupa o forma oblica in jos si in afara.

Craniotabesul este o zona in care bolta craniana este inmuiata, dand la palpare impresia unei mingi de celuloid (ping-pong). Acest semn nu are valoare decat atunci cand persista si dupa luna a 5-a sau a 6-a.

Se mai constata si o intarziere a intaririi moalelui capului, o intarziere a aparitiei dentitiei, o hipotonie musculara cu meteorism abdominal, hernie ombilicala, ptoza hepatica, hiperlaxitate ligamentara, retard al mentinerii capului, al pozitiei sezut si al mersului.

Examene complementare

Radiografia oaselor pune in evidenta anomaliile caracteristice:

  • largirea in cupula vaga, dantelata, a metafizelor care se prelungesc lateral printr-un cioc;
  • demineralizare la baza craniului;
  • intarziere a aparitiei punctelor epifizare;
  • deformare a tibiilor;
  • un sir costal.

Calcemia este normala sau scazuta, dupa cum exista reactie hiperparatiroidiana sau nu.

Fosforemia este scazuta, inferioara valorii de 50mg/I.

Fosfatazele alcaline sunt ridicate.

Calciuria este scazuta, in timp ce fosfaturia este ridicata.

O anemie hipocroma microcitara hiposideremica este adesea asociata.