Pubertatea si vocea in transformare

Pubertatea corespunde intrarii copilului in adolescenta. Se produce sub actiunea a numerosi hormoni catre varsta de 12 ani Ia baieti. Transformarile sunt numeroase (maturatia organelor genitale, aparitia parului de pe corp…). una dinree etapele cele mai remarcabile este schimbarea timbrului vocii.

0 transformare normala

De fapt, aceasta schimbare este dependenta de restul transformarilor care se datoreaza pubertatii: corpul se mareste si capata volum. Laringele, sediul corzilor vocale, nu scapa nici el de la aceasta regula, capatand amploare. Corzile vocale se lungesc si se ingroasa. Iar timbrul vocii este legat in mod direct de grosimea corzilor vocale: corzile vocale subtiri vibreaza repede, dand o voce ascutita, in timp ce niste corzi vocale groase vibreaza mai lent si dau o voce grava.

O voce mai mult sau mai putin grava

Corzile vocale ale baietilor ingrosandu-se, vor vibra mai lent si vor da o voce grava de adult. Transformarea aceasta depnde, bineinteles, de persoana. In medie, vocea coboara cu o octava, insa aceasta coborare poate fi mai mult sau mai putin importanta, lucru care poete crea unele probleme, in special daca copilul face parte dintr-un cor. Transformarea necesita aproximativ un an pana ce barbatul isi capata vocea definitiva.