Perieri dezordonate, elastice de par prea stranse, perieri ale parului umed… totusi, sa nu intervenim cu brutalitate! Sigur, sunteti constiente de acestea si aplicati din cand in cand o masca-tratament, iar regulat taiati varfurile firelor de par. Dar, trebuie sa iti ingrijesti parul in fiecare zi si sa-ti analizezi cu atentie obiceiurile. Insa, niciodata nu este prea tarziu: sa luam obiceiuri bune bentru a ne ingriji parul.
Pentru eficienta, din cand in cand, trebuie sa ne analizam obiceiurile inainte de lansarea intr-un program de ingrijire.
Opriti tratamentele periculoase si incepeti prin insusirea sfaturilor din „oglina magica”…
Periati usor parul umed
Parul este solid, dar perierile energice pentru descurcarea parului pot fi foarte daunatoare. Testele de laborator arata ca, atunci cand este umed, parul este moale si cojile se desprind mai usor.
Este recomandat sa se utilizeze un balsam, care sa permita periei sa alunece mai usor. Incepeti de la varf si urcati progresiv, fara totusi sa mergeti pana la radacina pentru a nu ingreuna parul.
Clatiti bine dupa sampon sau alte produse de ingrijire
Produsele de ingrijire lasa reziduuri in par si irita pielea capului. Parul trebuie clatit foarte bine. 0 clatire buna necesita cateva minute.
Aceasta clatire este eficace numai atunci cand simtiti parul scartaind intre degete.
Atentie la uscator
Prea calde, uscatorul, ondulatorul, peria coafanta, fierb apa de pe firul de par ud. Uitati de faptul ca acestea il vor usca mai repede: mai degraba il vor strica. Este bine sa optati pentru pozitia intermediara a feonului.
Pe de alta parte, va puteti proteja fibrele capilare cu produse care formeaza un fel de scut si care, la contactul cu caldura, formeaza un film protector pe par.
Nu negiijati preuscarea
Absoarbeti excedentul de apa cu un prosop pe care il purtati cateva minute (faceti un turban dragut, cum fac coafezele). Daca parul este prea lung si primul prosop este prea umezit, puteti utiliza un al doilea prosop.
Dupa aceea, utilizati uscatorul in pozitia calda, folosind mainile ca o perie, dezlipind bine radacinile. Numai cand parul este aproape uscat, puteti folosi peria.
Alegeti foarfeci profesionale Utilizand foarfeci sau aparate de ras tocite, veti fragiliza varfurile firelor de par si vor deveni vulnerabile la poluanti, produse coafante etc.
Destramate, varfurile se dedubleaza si mai tarziu se despica.
Uitati de cocurile stranse
Coafurile foarte stranse exercita o presiune asupra radacinilor, care duce la caderea parului. Practicate regulat, cocurile, parul impletit si cozile de cal incetinesc cresterea parului si intrerup ciclul cresterii.
Daca trebuie sa purtati o coafura foarte stricta, faceti-va un coc suplu si fixati suvitele libere si firele de par mai scurte utilizand un fixativ puternic, care permite mentinerea coafuri