Programe axate pe energie regenerabila

  • Joi, 14 Iulie 2022
  • Tehnologie
  • Publicat de
panouri fotovoltaice panouri fotovoltaice

Energia regenerabila reprezinta o sursa de energie care are un impact foarte mic asupra mediului inconjurator si care nu polueaza. Un subiect tot mai dezbatut, la nivel national, de sursa inepuizabila de energie, face referire la energia solara.

In ceea ce priveste energia luminoasa data de razele soarelui, aceasta este captata de catre oameni folosind diferite procedee. Cu toate ca soarele nu transmite energie constanta in nicio zona de pe Terra, aceasta se produce usor si functioneaza limitat atunci cand este innorat.

Inlocuirea programului guvernamental Casa Verde

Programul Casa Verde desfasurat la nivel national, incepand din anul 2010, a fost recent inlocuit cu unul de montare panouri fotovoltaice.

Aceste schimbari denota faptul ca statul roman va finanta doar achizitia panourilor fotovoltaice, producatoare de energie electrica, cu o putere de 3 kilowati. In acest mod, se va asigura ca o gospodarie individuala ar putea asigura cel putin jumatate din echivalentul consumului mediu stabilit pe tara.

Cine poate beneficia de acest program?

Programul de montare panouri fotovoltaice se va adresa persoanelor fizice si juridice, cetateni romani sau ai Uniunii Europene si care sunt proprietari sau coproprietari de locuinte.

Ministerul Mediului si-a propus ca, fostul program Casa Verde sa fie accesibil populatiei, astfel ca intensitatea luminii sa determine producerea de curent electric. In acest mod consumatorii pot deveni producatori de energie electrica.

Sistemele fotovoltaice instalate recent folosesc cea mai noua technologie pentru a produce curent si au garantie pentru o perioada extinsa de timp, de pana la 20 ani.

In acest program, pe langa casele individuale, se pot inscrie si zone rezidentiale, centre comerciale sau industriale, blocuri.

Sfatul nostru este sa incercati daca va doriti un sistem de panouri fotovoltaice sa incercati sa beneficiati de acest program.

Cifrele oferite de Ministerul Mediului

Suma totala alocata de catre Ministerul Mediului prin Fondul de mediu va fi de 100 de milioane de euro, iar pe fiecare gospodarie se aloca maxim 4600 euro. Astfel, conform calculelor facute, se estimeaza ca un numar maxim de 26.000 de gospodarii vor putea opta pentru aceasta finantare.

In parteneriat cu Ministerul Energiei, se doreste electrificarea a peste 9000 de gospodarii din Romania, care nu au acces la curent electric. In acest sens, vor fi implicate si autoritatile competente din zona, respectiv primariile, pentru a ajuta cetatenii, oferind consultanta in vederea intocmirea documentatiei aferente.

Este important de precizat ca instalarea unui sistem fotovoltaic nu este un proces simplu si poate dura intre 5 si 31 zile, in functie de tipurile de panouri. Pentru a facilita montarea panourilor fotovoltaice, autoritatile vor sa renunte la autorizatiile de constructii, care acum sunt obligatorii.

Beneficiile programului de montare panouri fotovoltaice

Aceasta finantare reprezinta un ajutor bine-venit pentru orice locuinta, in ceea ce priveste consumul de curent electric. Acest lucru se refera la faptul ca cele 26.000 de gospodarii mentionate vor avea facturi mai mici la electricitate, adica devin energetic independenti fata de retea, unde preturile cresc in mod constant.

Cei care opteaza pentru accesarea acestor fonduri, vor deveni, mici producatori de electricitate. In ceea ce priveste surplusul de curent electric, acesta va intra automat in reteaua nationala, fara vreun cost suplimentar, insa este necesar ca puterea de evacuare sa fie egala sau putin mai mica cu cea contractata.

Panourile fotovoltaice integrate prezinta ca si principale beneficii de utilizare in propriile gospodarii- alimentarea cu energie electrica si incalzirea apei.

Pentru energia oferita retelei, consumatorul nu va fi platit direct, ci se va realiza o regularizare pe urmatoarea factura, cu conditia sa nu reprezinte un domeniu de activitate comerciala. Astfel nu se va inregistra nicio pierdere, statul nu va aplica taxe asupra acestui procedeu si distribuitorii vor fi obligati sa preia aceasta energie.

Toate sistemele fotovoltaice instalate folosesc cea mai noua technologie pentru a produce curent si au garantie pentru o perioada de pana la 20 de ani.

In ultima vreme, interesul pentru energia regenerabila a cunoscut o mare crestere, lucru ce s-a reflectat in investitiile efectuate pentru a le valorifica. Astfel, se iau masuri in acest sens la nivel national si nu numai.