Profilul romanilor care lucreaza in strainatate

  • Joi, 7 Octombrie 2021
  • Afaceri
  • Publicat de
muncitori muncitori

Romanii care lucreaza in strainatate sunt mai tineri decat media, au mai multe sanse de a fi femei si lucreaza in IT.

Majoritatea se muta in strainatate din motive legate de munca, dar, pe de alta parte, nu sunt atat de multumiti de viata lor profesionala. Asta a dezvaluit raportul Viitorul muncii in strainatate, pe langa alte descoperiri interesante, cum ar fi cele mai comune destinatii pentru expatii romani, venitul anual brut sau modul in care acestia isi imagineaza viitoarea viata profesionala.

A doua categorie de oameni care sunt dispusi sa lucreze in strainatate sunt muncitorii in constructii. Desi salariul lor minim pe economie este cel mai mare din Romania, in comparatie cu salariul oferit inafara gradinitelor este foarte mic. Pentru a face mai multe simulari accesalati calculator salariu constructii.

Raportul Viitorul al muncii in strainatate se bazeaza pe datele din sondajul Expat Insider 2021 realizat de InterNations, cea mai mare comunitate de expati din lume, cu peste 4 milioane de membri in 420 de orase. in acest nou raport, expatriatii care lucreaza impartasesc cum este sa lucrezi in strainatate si cum isi imagineaza viitoarea viata profesionala.

Deci, de ce se muta romanii in strainatate? Potrivit sondajului Expat Insider, cariera a fost cel mai important motiv pentru mutarea in alta tara - 43 procente dintre romanii care lucreaza in strainatate s-au mutat din acest motiv.

Prin comparatie, media globala este de 47 procente. Deci, nu exista o diferenta semnificativa. Majoritatea romanilor care lucreaza in strainatate au fost recrutati la nivel international (20 procente), 16 procente si-au gasit un loc de munca pe cont propriu, iar 8 procente au fost trimisi in strainatate de catre angajatorul lor.

Cu toate acestea, potrivit InterNations, niciun respondent din sondajul din Romania nu s-a mutat in strainatate pentru a-si incepe propria afacere. Dar media globala este, de asemenea, destul de scazuta - doar 2 procente.

In afara de motive legate de locul de munca, expatriatii romani care lucreaza in strainatate s-au mutat in alta tara pentru ca doreau sa locuiasca in tara de origine a partenerului / din dragoste (12 procente fata de 10 procente la nivel global) sau pentru ca erau in cautarea unei calitati a vietii mai bune (10 procente vs. 6 procente la nivel global).

Faceti cunostinta cu expatul roman tipic

Expatatul tipic romanesc care lucreaza in strainatate, dupa cum a aratat raportul InterNations, este destul de diferit de expatul mediu de lucru. in primul rand, varsta medie a expatritilor romani este de 38,8 ani, ceea ce ii face mult mai tineri decat media expatriatilor (43,1 ani).

Apoi, trei din cinci expatriati romani care lucreaza in strainatate (60 procente) sunt femei, comparativ cu doar 46 procente la nivel global. Aproape doi din cinci (39 procente) sunt barbati (fata de 53 procente la nivel global), in timp ce pana la 1 procente prefera sa-si autodescrie identitatea de gen.

Cand vine vorba de statutul lor de relatie, majoritatea (62 procente) sunt intr-o relatie (similar cu media globala de 61 procente), iar 38 procente sunt singuri.

Aproape toti expatriatii romani (92 procente) lucreaza cu norma intreaga, cu zece puncte procentuale mai mult decat media globala (82 procente). Cel mai comun domeniu in care lucreaza expatriatii romani este IT (19 procente fata de 11 procente la nivel global), dar lucreaza si in finante (9 procente) si transporturi si logistica (8 procente), precum si in sanatate, productie si inginerie si educatie (7 procente fiecare).

Dar ce zici de educatie? Ei bine, in acest caz, lucrurile nu mai difera atat de mult, deoarece nivelul de educatie al romanilor care lucreaza in strainatate este similar cu media globala. De fapt, ponderea romanilor care detin o diploma postuniversitara / masterat (sau similar) este aceeasi cu media globala (47 procente).

Actiunile sunt, de asemenea, similare pentru cei care citeaza o licenta ca fiind cea mai inalta diploma academica (34 procente fata de 33 procente la nivel global) si cei cu un doctorat (9 procente fata de 8 procente la nivel global). O pondere de 8 procente a absolvit doar liceul, comparativ cu 5 procente la nivel global.

Cu toate acestea, acelasi raport InterNations a aratat ca, desi nivelurile de educatie sunt similare cu media globala, exparatii romani exceleaza in functii superioare. 44 procente lucreaza intr-un rol senior sau specialist, ceea ce reprezinta 14 puncte procentuale peste media globala de 30 procente.

Cu toate acestea, doar 8 procente sunt manageri / directori de top (vs. 13 procente la nivel global), iar alti 20 procente lucreaza in managementul inferior sau mediu (vs. 17 procente la nivel global).

De asemenea, antreprenoriatul nu pare sa fie un concept familiar in randul expatritilor romani, deoarece doar 2 procente au propria afacere (fata de 7 procente la nivel global), in timp ce 8 procente sunt lucratori independenti / independenti (fata de 11 procente la nivel global).