Numarul de persoane sterile din lumea intreaga este echivalent cu populatia Frantei..Dar, aceste saizeci de milioane de cupluri nu reprezinta decat 5 % din populatia avand varsta capabila de a procrea. Astazi exista un numar mare de mijloace stiintifice, capabile sa dejoace sterilitatea naturala a barbatului sau
Cele mai curente sunt:
- Inseminarea artificiala
- Fecundatia in vitro si transferul de embrioni (FIVETE)
Inseminarea artificiala
Aceasta metoda consta in introducerea spermatozoizilor in uterul femeii, fara a avea loc un raport sexual. Aceasta permite sa se trateze deficientele barbatului legate de impotenta (absenta erectiei) sau de calitatea slaba a spermei (concentratie prea mica) care nu ii permite acesteia sa ajunga la ovul.
In functie de cauza deficientei de care sufera barbatul, sperma injectata in ovulul viitoarei mame este fie cea a sotului, fie de la un donator anonim. Sperma, recoltata prin masturbare, este congelata in acest caz la -196°C, este introdusa ulterior in aparatul genital al pacientei (vagin, col uterin sau peritoneu) in momentul ovulatiei. Sansele de reusita sunt in medie de 10°6 la prima inseminare, de 70 % atunci cand se ajunge la cea de a douasprezecea inseminare.
Prima nastere obtinuta in acest mod a avut loc in 1785, dupa ce un medic parizian a reusit sa-si insemineze in mod artificial sotia.
Fecundarea in vitro
FIVETE, acronimul pentru Fecundatie Artificiala si (et) Transferul Embrionului, este cunoscuta mai bine sub numele „bebelus in eprubeta”..Aceasta consta in realizarea fecundatiei in afara corpului mamei, care are de obici trompele Fallope obturate sau distruse si prin urmare incapabile de a gazdui intalnirea naturala a spermatozoizilor cu ovulul.
Ovulele recoltate de la mama sunt fecundate in laborator cu sperma sotului sau a unui donator anonim, recoltata prin masturbare. Doua sau trei zile dupa fecundarea in vitro, oul este reimplantat in uterul mamei. Pentru a mari sansele sarcinii, in cavitatea uterina se implanteaza mai multe celule embrionare. Astfel se explica numarul mare de sarcini multiple generate de fecundatia in vitro ( 2 4 % gemeni fata de media de 1%).
Este nevoie adesea sa se dea dovada de rabdare si sa se reia de mai multe ori procedura, deoarece numai 10 – 1 5 % din embrionii implantati vor ajunge bebelusi. Este din ce in ce mai frecvent ca o parte din ovulele recoltate in timpul primului tratament hormonal destinat sa favorizeze productia de ovule sa fie congelate in vederea unor tentative ulterioare.
Oricare ar fi metoda utilizata, odata ce oul este implantat cu succes in mucoasa uterina, controlul madical si aestatia bebelusului se desfasoara in mod absolut clasic.