Pro si contra cartilor de dezvoltare personala

Pro si contra cartilor de dezvoltare personala Pro si contra cartilor de dezvoltare personala

Multe carti de ajutor auto circula pe piata si in afara acesteia. Atingand peste 2.000 de titluri noi pe an, se pare ca cartile de auto-ajutor devin o tendinta destul de mare, iar cifra nu arata semne de oprire. Aceste carti au cunoscut ca acopera o multime de subiecte care includ, dar nu se limiteaza la:

Cresterea personala - se concentreaza in principal pe imbunatatirea de sine in diferite aspecte

Relatii - imbunatatirea relatiilor prin abilitatile de comunicare si alte metode

Coping - ofera sfaturi pentru a face fata situatiilor si evenimentelor stresante. Un exemplu este stresul pe care il resimti la locul de munca sau pierderea unei persoane dragi

Identitate - un pic similar cu cresterea personala, aceasta zona vorbeste despre problemele personale si identitatea ta

Cu zona larga pe care o acopera, se pare ca va fi sigur ca va fi o carte de auto-ajutor pentru nevoile dvs. Pieta de piata a cartilor de ajutor personal dovedeste, de asemenea, ca oamenii le pacaleste ca pe o nebunie (deja un miliard de dolari in vanzari totale). Exista problema: oamenii devin prea dependenti de acest tip de ajutor si este intr-adevar eficient asa cum pretind ca sunt? Citim despre asta si iata ce trebuie sa spunem cu privire la efectele lor pozitive si negative. Internetul este o sursa imensa de carti dezvoltare personala de unde puteti alege.

Efecte pozitive

In ceea ce priveste partea pozitiva, cartile de auto-ajutor ofera o multime de informatii bune sau sfaturi cu privire la subiectul pe care il acopera. Ei ajuta oamenii sa aprecieze lucrurile din jurul lor, rezultand intr-o perspectiva mai fericita. Multe carti de ajutor auto subliniaza importanta prieteniilor, familiilor, vietii de dragoste si intimitatii. Ceea ce oamenii ignora in mod normal, cartile de autoajutorare isi redirectioneaza atentia si ii fac sa valorizeze acesti factori.

De asemenea, s-au gasit carti de ajutor de sine care ajuta cititorul sa treaca printr-o tranzitie in viata. Aceste tranzitii de viata pot include sarcina, parentalitatea sau divortul. Ofera o foaie de parcurs pentru a ajuta oamenii sa anticipeze problemele in viitor. Stiind ce se afla in fata oamenilor care au experimentat-o ​​deja (si deci informatii viabile) poate face mai usor pentru oameni sa faca fata si sa accepte lucrurile inainte de a se intampla. Alte avantaje ale cartilor de auto-ajutor sunt:

Cititi carti de ajutor personal va imbogatesc sau va sustin invatarea. Cartile de ajutor auto arata ca nu aveti raspunsuri la toate. Veti putea afla de la oameni care se specializeaza in zona sau persoane cu experienta.

Dupa ce iti dai seama ca nu ai raspunsurile la toate, te vei simti mai umil. Unele carti de ajutor auto va fac chiar sa va puneti la indoiala modul in care credeti sau s-au ocupat de problemele dvs. pana in acel moment. Reflectarea continua din partea ta poate insemna in cele din urma o crestere mai mare.

Cartile de auto-ajutor ajuta, de asemenea, la rezolvarea conflictelor de orice fel. Aceasta include conflictele cu familia, relatiile voastre si chiar in interiorul vostru. Pentru persoanele care nu inteleg motivul conflictului lor si modul de rezolvare a acestuia, decalajul dintre acestea si alte persoane nu poate creste decat din ce in ce mai mult. Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii se comporta imatur, in loc sa rezolve conflictele. Cartile de ajutor auto ajuta cititorul sa inteleaga conflictele si ajuta la ameliorarea tensiunii pe cale amiabila.

Exista, de asemenea, mai multe forme si surse pentru carti de ajutor. Exista bloguri, carti electronice, site-uri web, si chiar brosura traditionala. Aceste surse diferite faciliteaza accesul cititorilor. Pentru dumneavoastra, acest lucru inseamna ca puteti beneficia cu usurinta de o carte de ajutor personal, in functie de mediul in care sunteti confortabil.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti obtine din citirea cartilor de auto-ajutor este ca vi se ofera o perspectiva mai buna decat ceea ce aveti acum. S-ar putea sa fie foarte diferit de modul in care vezi in prezent lucruri sau oameni. O perspectiva mai profunda sau mai larga poate insemna o lume a diferentei pentru multi oameni si au beneficiat de acest aspect in cartile de ajutor personal.

Efecte negative

De partea cealalta a spectrului, psihologii si expertii nu sunt total convinsi de cartile de auto-ajutor. Acestia sustin ca oricine are un sfat bun poate incepe o carte si o eticheta drept „auto-ajutor”. Numarul din ce in ce mai mare de persoane incasate pe acest moft a crescut de-a lungul anilor, iar specialistii il evidentiaza ca unul dintre defectele majore.

Privite ca strategie de marketing, cartile de auto-ajutor sunt considerate a spune cititorului ce le place sau ce vor sa auda. Intr-o multime de carti de ajutor, spun doar povestea personala a autorului. Cum si-au biruit trecutul intunecat si au mers de la zdrente la bogatii. Cu siguranta este o lectura buna, dar povestea lor si povestea cititorului sunt total diferite cu oportunitati diferite. Nu este bine cand compari propria viata cu viata unei persoane de succes. Alte aspecte negative despre cartile de ajutor personal sunt:

O multime de afirmatii facute de cartile de ajutor personal sunt fara baza si fara sprijinul comunitatii stiintifice. Doar pentru ca un psiholog publica o carte nu inseamna ca este adevarat si alti psihologi o sustin. Ceea ce inrautateste aceasta situatie este ca tind sa isi exagereze afirmatiile promitand rezultate uluitoare in putin timp.

Cand oamenii vor crede in aceste afirmatii uimitoare, se vor baza pe sperante false. Ei sunt facuti sa creada ca urmand pur si simplu ceea ce spune cartea, viata lor va fi mai buna ca cea a autorului. Odata ce nu reuseste sau nu se rezolva, ei devin mai negativi si ajung intr-o mentalitate mai negativa.

In unele carti de ajutor personal, in schimb, il orienteaza pe cititor spre comportamente mai autodistructive. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt fortati sa iasa din zonele lor de confort si facute sa se confrunte cu propriile conflicte, chiar daca este intr-o maniera nesanatoasa. Oamenii care nu stiu ce fac, dar incearca sfaturi de auto-ajutor, prezinta un risc imens de a-si deteriora viata personala sau mai rau.

Modul in care autorul isi prezinta sfaturile de autoajutorare, il fac sa para ca este un adevar general. Realitatea este insa ca a functionat doar pentru ei si nu ar putea exista chiar si cazuri in care a functionat pentru alti oameni. Crearea acestei iluzii ajuta la vanzarea cartii, dar nu inseamna ca sfaturile sunt verificate sau sunt aplicabile tuturor.

Avand in vedere ca cartile de auto-ajutor sunt doar o multime de sfaturi ale unui singur sau mai multi autori, acesta poate fi usor costisitor. Autorii folosesc pur si simplu faima sau popularitatea lor si o multesc facand o serie de carti de ajutor. Daca nu stiu despre ce vorbesc, poate duce cu usurinta la crearea de conceptii gresite. Supraincarcarea cartilor ii obliga pe oameni sa accepte ca ceea ce cumpara este un sfat autentic atunci cand, in realitate, este doar un manuscris glorificat.

Nu inseamna ca cartile de auto-ajutor sunt in general inutile si o pierdere de bani. Pentru a rezuma avantajele si dezavantajele cartilor de ajutor personal , acestea ofera inca o perspectiva buna pentru problemele si situatiile cu care oamenii nu sunt familiarizati. Totusi, nu este bine sa va asteptati ca, urmand pur si simplu o carte de ajutor de sine, puteti obtine rezultate magice asa cum va promite autorul. In multe cazuri, este doar o crestere a constientizarii si a aprecierii tale in ceea ce priveste viata ta, care invoca acest sentiment de schimbare.