Prezervativul si bolile transmisibile sexual

Ce sunt bolile transmisibile? (B.T.S.)

Ce este un test de depistare SIDA

Te protejeaza prezervativul de bolile transmisibile sexual si de SIDA?

E suficient prezervativul pentru evitarea unei sarcini?

Ce sunt bolile transmisibile sexual? (B.T.5.)

 

Boli infectioase care pot fi contractate sau transmise in cursul raporturilor sexuale (boala venerica). Cele mai frecvente B.T.S. sunt infectiile cu chlamidia, trichomonaza, herpesul genital, ftiriaza pubiana, condiloamele genitale, SIDA. Prevenirea individuala se bazeaza, de altfel, pe diminuarea numarului de parteneri sexuali si, indeosebi, prin folosirea prezervativului impotriva acestor boli.

 

Ce este un test de depistare SIDA?

 

Este un test de recoltare de probe de sange care poate fi gratuit si anonim intr-un centru de depistare sau de planning familial. El permite detectarea virusului SibA (HIV) in sange, la 3 saptamani dupa un raport sexual neprotejat sau prost protejat.

 

Te protejeaza prezervativul de bolile transmisibile sexual si de SIDA?

 

Prezervativul este, in prezent, singurul mijloc de prevenire a bolilor transmisibile sexual si SIDA. Este, deci, necesar sa folosesti in acelasi timp o contraceptie orala si locala.

 

E suficient prezervativul pentru evitarea unei sarcini?

 

Prezervativul trebuie sa ramana, inainte de toate, o protectie impotriva transmiterii bolilor sexuale transmisibile. Eficacitatea este aproape

totala, mai putin atunci cand nu este folosit corect, atunci cand se rupe in timpul actului sexual sau „aluneca” in timpul retragerii. Acestea pot provoca uneori surprize extrem de neplacute.

 

dar, atentie!Daca nu e un mijloc foarte sigur de contraceptie, el este unicul mijloc de protejare impotriva suprizelor neplacute si trebuie deci sa folosesti si prezervativul si pilula in acelasi timp.

 

Alte contraceptive:

 

Diafragma

 

Este o mica rondela din latex, care trebuie asezata in vagin inaintea fiecarui raport sexual si care trebuie pastrata timp de 6-8 ore dupa actul sexual pentru a impiedica fecundarea. O crema spermicida ii creste eficacitatea. Dar aceasta metoda nu este foarte fiabila.

 

Steriletul

 

Instalat de medic in uter, acesta impiedica implantarea oului. Neindicata adolescentelor, aceasta metoda prezinta riscul expulzarii si al infectiei uteri ne.

 

Spermicidele

 

Sub forma de creme, de ovule sau de bureti, spermicidele sunt substante chimice care ucid spermatozoizii. Folosite singure, ele nu sunt foarte sigure si, deseori, utilizarea lor nu e corecta.

 

Metodele naturale

 

Sunt responsabile de un mare numar de sarcini-surpriza si de intreruperi voluntare de sarcina. Acestea constau, de exemplu, in  determinarea perioadelor fertile si practicarea abstinentei (metoda calendarului). Sau e vorba despre curbele de temperatura, de practicarea dusului vaginal, retragerea pur si simplu a partenerului inainte de ejaculare… Toate aceste metode sunt putin fiabile si deci de evitat.

 

Metodele ireversibile

 

Sterilizarea tubara obtinuta prin interventie chirurgicala este definitiva si nu reprezinta o metoda contraceptiva in adevaratul sens al cuvantului.