Picioare inauntru sau metatarsus varus

Bebelusii se nasc uneori cu un picior sau cu amandoua picioarele intoarse in interior sau in afara. Cazul este un subiect de actualitate nu pentru ca piciorele ar fi, statistic, mai deformate decat inainte, ci mai degraba pentru ca stim mai bine cum trebuie indreptate aceste deformatii. Integritatea picioarelor viitorului adult depinde de tratamentul precoce, aplicat inca din primele zile de viata. Deformatia cea mai obisnuita este deci metatarsus varus. Ea se refera la zona din spate a piciorului, curbata inauntru. Avem doua explicatii ale acestei anomalii: uterul matern prea stramt sau tonicitatea lui prea ridicata obliga piciorul bebelusului sa ramana ghemuit langa corp. Se pare ca acest defect survine, cu mai multa usurinta, dupa prima nastere, si inca si mai usor daca aceasta este tardiva. Varsta inaintata a mamelor dupa prima nastere ar justifica numarul in crestere de metatarsus varus.

Deformatia poate fi indreptata: osul poate fi repus la locul lui, dar muschii metatarsienelor, care nu s-au dezvoltat asa cum trebuia in uter, imping imediat zona din spate a piciorului inauntru. Reeducarea, inceputa din primele zile de viata, este foarte eficienta.

In functie de gradul de inclinare al piciorului aceasta resposabilitate poate fi incredintata mamei sau unui profesionist. Cand defectul este moderat, mama solicita, cu o periuta de dinti, portiunea exterioara a piciorului copilului prin frecari usoare. Daca handicapul este mai serios, kinetoterapeutul trece, mai timpuriu, la o reeducare clasica inainte ca osul sa creasca intr-o pozitie proasta.