Peste 95 la sută din populația lumii respiră aer nesănătos

Peste 95 la sută dintre oameni din lume respiră aer nesigur din cauza poluării, potrivit unui  raport recent publicat  de Institutul pentru efectele asupra sănătății. Majoritatea oamenilor trăiesc în orașe, ceea ce îi expune apoi la aer nesigur atât în ​​interiorul, cât și în afara casei lor. Aceasta este o problemă în special în țările în curs de dezvoltare și afectează foarte mult populațiile mai sărace.

Cercetătorii au compilat noile descoperiri cu date din satelit pentru a arăta că numărul de persoane expuse la aer periculos depășește cu mult nivelurile considerate sigure de Organizația Mondială a Sănătății. De fapt, expunerea a ajuns atât de mare încât este acum a patra cea mai mare cauză de deces din lume.

Echipa din spatele cercetării a estimat că anul trecut 6 milioane de decese au fost rezultatul poluării aerului. Deși aerul dăunător nu a ucis în mod direct atât de mulți oameni, a crescut în mare măsură riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, cancer pulmonar și boli pulmonare cronice.

În plus, arderea cărbunelui sau a biomasei în casă, fie pentru gătit, fie pentru încălzire, a expus 2,6 miliarde de oameni la poluarea interioară în 2016. Deși acest lucru îi afectează pe toată lumea, există decalaje mari între diferite zone și categorii demografice. Datele arată că, în timp ce țările dezvoltate au făcut pași în limitarea poluării, țările în curs de dezvoltare sunt din ce în ce mai în urmă.

Chiar și așa, echipa raportează că există și motive pentru a fi optimist. De exemplu, China reduce consumul de cărbune, iar India ia măsuri împotriva poluării interioare. Deși astfel de schimbări pot dura ceva timp, multe guverne sunt supuse unei presiuni puternice pentru a se schimba prin reglementări și noi politici.

„Există motive pentru optimism, deși este un drum lung de parcurs”, a adăugat O'Keefe, potrivit  Fox News . „China pare să se miște acum destul de agresiv, de exemplu, în reducerea cărbunelui și la controale mai puternice. India a început cu adevărat să intensifice poluarea aerului din interior prin furnizarea de GPL [gaz petrolier lichefiat] ca combustibil pentru gătit și prin electrificare.”

Acest nou studiu se bazează pe corpul tot mai mare de cercetări care arată pericolele poluării aerului și solicită luarea mai multor măsuri pentru a o reduce.