Paracetamol în timpul sarcinii: Ce trebuie să știți

  • Joi, 12 Ianuarie 2023
  • Familie
  • Publicat de
Paracetamol in sarcina Paracetamol in sarcina

Când ești însărcinată, se pare că există un milion de lucruri de știut și de reținut.

Una dintre întrebările pe care le au multe femei însărcinate este dacă pot sau nu pot lua paracetamol în timpul sarcinii. Haideți să defalcăm faptele și să vă ajutăm să luați o decizie informată cu privire la paracetamol în timpul sarcinii. 

Ce este paracetamolul? 

Paracetamolul este un analgezic comun și un reductor de febră care este disponibil pe scară largă fără prescripție medicală.

Acesta acționează prin blocarea producției de anumite substanțe chimice din organism care provoacă durere și inflamație.

Dacă este administrat corect, poate fi eficient pentru tratarea durerilor ușoare, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare, crampele menstruale, durerile de dinți și durerile de spate. 

Pot lua Paracetamol în timpul sarcinii? 

Răspunsul scurt este da! Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății sunt de acord că paracetamolul este, de obicei, sigur de luat în timpul sarcinii pentru perioade scurte de timp (până la 48 de ore).

La fel ca în cazul tuturor medicamentelor în timpul sarcinii, acesta trebuie luat numai atunci când este absolut necesar și la sfatul medicului sau al moașei dumneavoastră.

Acest lucru se datorează faptului că unele medicamente pot trece prin placentă la bebelușul dumneavoastră - deci verificați întotdeauna cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale înainte de a lua orice medicament nou în timpul sarcinii.  

Este important să rețineți că există anumite afecțiuni în care paracetamolul nu trebuie utilizat în timpul sarcinii - cum ar fi astmul sau problemele renale - deci consultați-vă întotdeauna medicul sau moașa înainte de a lua orice medicament în timpul sarcinii.

În plus, nu trebuie să depășiți niciodată doza recomandată de paracetamol, deoarece acest lucru ar putea fi periculos atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul nenăscut.  

Concluzie: 

Când vine vorba de administrarea de medicamente în timpul sarcinii, este important să vă documentați pentru a putea lua o decizie informată cu privire la ceea ce este cel mai bine atât pentru dumneavoastră, cât și pentru copilul nenăscut.

În cele mai multe cazuri, dacă este luat conform indicațiilor unui profesionist din domeniul sănătății, paracetamolul este considerat sigur pentru utilizare în timpul sarcinii pentru perioade scurte de timp (până la 48 de ore).

Cu toate acestea, dacă aveți îngrijorări cu privire la administrarea de medicamente în timpul sarcinii - inclusiv paracetamol - este mai bine să discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră sau cu moașa înainte de a începe orice tratament nou.

În acest fel, puteți sta liniștită știind că atât dumneavoastră, cât și bebelușul dumneavoastră veți fi în siguranță pe tot parcursul sarcinii!