Pământul ar putea fi lovit de o mini ere glaciara

Un grup de cercetători de la Universitatea Northumbria a găsit dovezi că Pământul ar putea fi lovit de o „mini eră glaciară” în următorul deceniu,  potrivit  cercetărilor  publicate în  Astronomy and Geophysics . 

Această nouă predicție se bazează pe un model matematic al energiei magnetice a Soarelui, care sugerează că temperatura Pământului va începe să scadă în 2021. Acea scădere a temperaturii va progresa încet și va duce în cele din urmă la ceva cunoscut sub numele de „minima Maunder”, care se numește un mini-epocă glaciară anterioară, care a avut loc între 1646 și 1715.

Acest studiu vine pe fondul preocupărilor legate de încălzirea globală și este construit pe o cercetare anterioară care prezice mișcările a două unde magnetice produse de soare. De asemenea, sugerează că undele magnetice vor scădea pentru trei cicluri solare care urmează să înceapă în 2021 și să dureze până la 33 de ani.

Potrivit modelului, două unde magnetice vor deveni din ce în ce mai compensate în timpul ciclului 25, care atinge vârful în 2022. În timpul ciclului 26 - care va avea loc între 2030 și 2040 - undele vor desincroniza și vor scădea activitatea solară cu până la 60 la sută. .

„În ciclul 26, cele două valuri se oglindesc exact una pe cealaltă – ajungând la vârf în același timp, dar în emisfere opuse ale Soarelui”, a  spus  cercetătorul principal Valentina Zharkova, profesor la Universitatea Northumbria, în timpul unui interviu din 2015, potrivit  Daily Mail. „Interacțiunea lor va fi perturbatoare sau aproape se vor anula reciproc. Previzăm că acest lucru va duce la proprietățile unui „minim Maunder”.

În timp ce modelul folosit pentru a studia aceste cicluri pretindea o acuratețe de 97 la sută, nu poate fi folosit pe deplin ca dovadă pentru o viitoare mini-eră de gheață. Acest lucru se datorează faptului că încălzirea globală schimbă constant planeta, făcând modelele meteorologice în mare parte imprevizibile. Chiar și așa, dacă ar avea loc o astfel de eră glaciară, ar putea fi suficient de rece pentru a îngheța râurile importante din întreaga lume.

sursa: natureworldtoday.com