Otite si paracenteze:unde am ajuns?

Paracenteza a fost mult timp gestul terapeutic major pentru a vindeca otitele dureroase sau cronice. Ele consista in a strapunge timpanul pentru a permite decomprimarea lui prin conducerea spre exterior a serozitatilor sau puroaielor acumulate in urechea medie. Fabricarea de antibiotice din ce in ce mai puternice si specializate pentru a ingriji otitele permite ca si paracenteza sa fie cu mult mai putin folosita astazi.

Inainte de paracenteza, otita poate fi deci tratata medicamentos.

Cand copilul prezinta timpanul bombat, fapt insotit de dureri, de febra, de varsaturi, i se va prescrie un tratament cu antibiotice.

Germenii in cauza sunt la copil in principal Haemophi/us Influenzae, streptococii si pneumococii. Antibioticele sunt, in general, eficiente irnpotriva germenilor. Sedativele (impotriva febrei si a durerii) si decongestionantii nazali sunt, de asemenea, prescrisi. Pracenteza poate fi, totusi, folosita in caz de dureri intense rezistand sedativelor, cu timpane foarte inflamate si bombate. Gestul calmeaza aproape instantaneu durerea.

Otitele repetate

Putem vorbi de otite repetate dincolo de sase sau sapte otite pe an. Acest caz standard justifica un bilant complet. Trebuie atunci cautata cauza otitelor recurente:

  • Vegetatiile hipertrofiate.
  • Un reflux gastro-esofagian.
  • O alergie.
  • Un deficit al tactorilor imunitari ai organismului sau o carenta de tier poarta adesea responsabilitatea acestor otite.

In caz de esec al tratamentelor propuse (mai ales ablatia vegetatiilor), paracenteza va fi insotita adesea de punerea de aeratoare transtimpanice (yoyo-urile). Astfel curatata si bine aerisita, urechea medie isi va reveni, in majoritatea cazurilor.

Recidiva ia adesea forma unei otite seroase daunatoare, daca dureaza, pentru timpan si simtul auzului.

Otita cronica

Este din fericire mult mai rara decat altadata. Tratarea ei este mai complexa intrucat exista adesea si alte atectiuni, mai ales ale osului mastoidian (partea interioara a osului tempora, situata chiar in spatele urechii). Paracentezele fac, in acest caz, parte dintr-un tratament medical si chirurgical. Vor fi folosite in special pentru a cauta germenii in caz de esecuri repetate ale tratamentelor cu antibiotice. Se intampla, intr-adevar, ca acesti germeni sa dezvolte mecanisme de resistenta si sa puna probleme de tratare pe termen mediu si lung.

Cateva puncte de plecare pentru prevenirea otitelor

Alaptarea materna, casa sanatoasa (fara tutun) fac parte din masurile dezirabile in cazul copilului supus riscului aparitiei otitelor.

Cresele si asezamintele colective pentru copii favorizeaza otitele.

Luarea in considerare a unui teren familial alergic sau „cu otite” este la fel de importanta.

In sfarsit, este bine sa insistam si pe suflatul si curatirea nasului care pot diminua considerabil riscurile afectarii urechii. Pentru cei foarte mici, spalaturile nasului cu ser fiziologic sunt recomandabile din momentul in care copilul incepe sa aiba nasul plin. Evitam astfel multe otite si recidive