Originea si aparatia unei dureri la om

Care este originea acestora?

Se disting durerile de origine nociceptiva prin aflux excesiv si permanent de stimului care depasesc mecanismele de control al nociceptiei (Gate-Control): postoperatorii, arsuri, taieturi, etc.

Pe de alta parte exista dureri neurologice sau neuropate datorate sectionctrii unui nerv in cazul unei leziuni traumatice sau a unei cicatrice postoperatorii, a unei amputari, sau datorita unei afectiuni virale a unei radacini nervoase ca in cazul Zonct, sau datorate unei compresiuni tumorale.

In acest caz, caracteristicile durerii sunt diferite: ea se exprima prin furnicaturi, intepaturi si/sau descarcari electrice si prin faptul ca stimulari care de obicei sunt nedureroase, cum ar fi atingerea usoara, declanseaza reactii de hipersensibilitate locala care pot persista un timp oarecare dupa indepartarea stimulului.

Ele sunt mai greu de tratat decat precedentele si necesita teropie diferita.

Putem intalni de asemenea dureri mediate de sistemul nervos simpatic (una din cele doua ramuri ale sistemului nervos numit autonom, dar care nu este de fapt in totalitate de acest fel) care este sistemul care regleaza emotiile noastre, stressul, ritmul cardiac, etc.

Aceste dureri, denumite de asemenea algoneurodistrofii sau distrofii reflexe simpatice, apar la distanta de o durere nociceptiva de origine traumatica sau postoperatorie insuficient tratata la inceput sau intr-un context de stress prea mare, prin antrenarea sistemului nervos simpatic, dupa disparitia durerii nociceptive de origine.

Si de aceasta data abordarea terapeutica este diferita, cu necesitatea de a impune linistea pe o anumita perioada de timp in aceasta dereglare a interconexiunilor dintre diferitele parti ale sistemului nervos.

In sfarsit, daca durerile mari sau prelungite pot antrena un intreg cortegiu de reactii psihologice prin debordarea componentei afectiv-emotionale, exista dureri autentice de origine psihologica (dureri psihogene). Ele se exprima prin pozitia flexata a corpului iar decodificarea simbolica a aces&ra nu se poate face decat prin intermediul unei comunicari, a unei ascultari si a unei relatii de empatie si dupa ce, bineinteles, orice patologie somatica a fost eliminata.

Acestea pot apare pe fondul unei stari depresive sau al unui conflict psihologic in raport cu mediul familial si/sau scolar si sunt deosebit de derutante.