Opt bizoni au sosit la inceputul acestei saptamani la Magura Zimbrilor, in Armenis, Romania, unde se vor alatura curand celorlalti 57 de bizoni liberi in muntii Carpatii Meridionali.
Rewilding Europe si WWF Romania au crescut acum cu succes numarul de bizoni in salbaticie la cea mai mare populatie vazuta in Romania in ultimii 200 de ani, se arata intr-un comunicat de presa. Turistilor le este recomdat sa viziteze aceste zone, fiind interesante datorita varietatii de activitati pe care le pot face: drumetii, rafting, trasee rutiere cu bicicleta special amenajate, catarat si multe altele.
Turma de bizoni nou-sositi, care cuprinde sase femei si doi barbati, si-a inceput calatoria lunga in salbaticie din sase rezervatii din Germania si Elvetia (Wisentgehege Springe, Wisentgehege Donaumoos, Wildpark Bruderhaus, Nationalpark Kellerwald-Edersee, Nationalparkverwaltung Bayerischer Wald, Wisentgehege Hardehausen). Rezervatia Springe a gazduit femelele timp de cateva luni pentru a forma o turma compacta, o metoda care asigura ca grupul are o tranzitie mai usoara catre un nou mediu.
Medicii veterinari vor monitoriza cei opt bizoni in perioada de aclimatizare. Apoi, vor fi eliberati intr-o zona mai mare, unde vor avea sansa sa exploreze padurile si pajistile.
"Portile catre libertatea reala se vor deschide cateva luni mai tarziu, iar bizonul va putea apoi sa se amestece cu locuitorii care s-au adaptat deja zonei salbatice a Muntilor Tarcu si sa evite o interactiune umana suplimentara".
"Fiecare transport si fiecare nastere in salbaticie sunt un succes pentru conservarea acestor animale vulnerabile si nu numai pentru ca bizonul este o specie cheie care sculpteaza ecosistemul si influenteaza biodiversitatea. Animale, plante, sanatatea noastra si dezvoltarea comunitatii durabile, ecoturism, toate depind de ei sa se intoarca in salbaticie", a declarat Marina Druga, LIFE-Bison Project Manager, WWF Romania.
Bizonul european este unul dintre cele mai amenintate mamifere mari din lume si este protejat la nivel european. Proiectul WWF Central and Eastern Europe and Rewilding Europe Life Bison Project isi propune sa creeze o populatie de bizoni salbatici, viabila demografic si genetic, prin reintroducerea a 100 de persoane in sud-vestul Romaniei, unde supravietuieste una dintre cele mai mari zone salbatice din Europa.