Obiceiuri cotidiene care v-ar putea distruge sănătatea

Există unele obiceiuri despre care știm că sunt cu siguranță dăunătoare pentru sănătatea noastră. Luați excesiv de băut, fumat sau mâncând junk food, care sunt toate teribile și duc la consecințe cumplite, cum ar fi cancerul, obezitatea, diabetul și o serie de alte complicații de sănătate. Dar știați că există o mulțime de alte obiceiuri de zi cu zi care vă pot împiedica calitatea vieții? Și să recunoaștem, majoritatea dintre noi suntem vinovați că am făcut aceste greșeli subtile destul de des în viața noastră de zi cu zi.

Nu toate aceste obiceiuri sunt ușor de recunoscut și poate dura luni și chiar ani pentru a observa efectele lor dăunătoare. Dar credeți-ne, ei pot avea un impact asupra bunăstării dvs. psihologice și fizice cu timpul. Să vedem de câte dintre aceste obiceiuri proaste sunteți vinovați.

Retrăirea evenimentelor stresante

Stresul este considerat primul proxy killer modern și este aproape inevitabil să îl evităm, având în vedere programele noastre agitate și un bombardament constant de informații din lumea digitală. Dar probabil cel mai simplu mod de a vă pune sub stres inutil este gândirea la evenimente neplăcute din trecut, indiferent dacă au avut loc acum cinci ani sau mai recent.

Refacerea acestor amintiri de nenumărate ori va avea doar un impact negativ asupra sănătății tale psihologice. Un studiu arată că, cu cât oamenii se gândesc mai mult la un eveniment stresant din trecutul lor, cu atât sunt mai predispuși să devină deprimați. În schimb, gânditorii care acordă puțină atenție amintirilor neplăcute tind să fie mai fericiți și mai motivați în viață.

Nu are rost să refaceți lucrurile asupra cărora nu mai aveți niciun control, așa că de ce să vă irosiți energiile asupra lor? În schimb, angajați-vă în activități mai productive și în planificarea viitoare care vă vor scuti de acumularea mai multor regrete.

Aerisirea prietenilor tăi

Ori de câte ori oamenii trec printr-o zi grea, primul lucru pe care îl fac este să se descurce cu problemele lor la prieteni sau la un membru al familiei. Acest schimb de emoții negative și plângeri constante este legat de un risc crescut de depresie și pesimism , așa cum se arată într-un studiu din 2011 din Hormoni și comportament.

Cercetătorii au descoperit că femeile care au co-rumegat în legătură cu problemele lor au arătat un nivel crescut de hormon al stresului în corpul lor în comparație cu cele care și-au menținut relația cu colegii mai pozitivă. Mai mult, aerisirea către un prieten nu este tocmai o ieșire sănătoasă a emoțiilor negative, în schimb, această practică amplifică emoțiile doar cu timpul și te menține într-o dispoziție proastă.

Autocritică

Cei mai mulți dintre noi suntem vinovați că suntem prea duri cu noi înșine, dar obiceiul de a se autocritica poate duce rapid la alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea - mai ales dacă vă lăsați în mod constant sau credeți că nu e suficient de bun.

Evidențiați fiecare defect pe care îl vedeți în apariția dvs. de fiecare dată când vă uitați în oglindă? Vă bateți la fiecare greșeală? Este timpul să vă odihniți acest prost obicei înainte de a începe să vă afecteze bunăstarea psihologică. Încercați să practicați mai multă compasiune de sine, ceea ce nu este doar dovedit că vă stimulează relația cu voi înșivă, ci și cu ceilalți din jurul vostru.

Utilizarea excesivă a rețelelor sociale

Rețelele sociale au devenit o parte esențială a vieții noastre, atât de mult încât majoritatea dintre noi nici nu ne putem imagina că funcționează fără ea. Deci, indiferent dacă vă place să discutați cu prietenii pe Facebook sau să vă bucurați de partajarea fotografiilor pe Instagram, utilizarea excesivă a aplicațiilor virtuale vă poate afecta sănătatea mintală. Dacă ai sute sau mii de adepți pe aceste platforme te poate face faimos pe social media, dar dacă ai investit prea mult în lumea virtuală, vei ajunge să te simți izolat în viața reală.

În loc să vă investiți toată energia în social media, petreceți mai mult timp interacționând fizic cu oameni, ceea ce vă va consolida relația cu aceștia și vă va lăsa să vă simțiți mai puțin izolați.

Rămânând sus, înainte de culcare

Nu este vorba doar de cât de mult dormi, ci și când îl primești. Majoritatea dintre noi suntem vinovați de întârzierea orei de culcare din cauza muncii sau din alte motive, dar studiile au arătat că oamenii care stau treaz noaptea tind să-și înceapă ziua cu foarte puțină energie și motivație pentru a lua o decizie sănătoasă.

Un studiu din 2016 a arătat că persoanele care nu s-au culcat devreme au mai multe șanse să facă pofte în noaptea târzie și, ca urmare, să mănânce alimente nesănătoase. Acest lucru, combinat cu lipsa activității fizice, vă poate afecta viața.