Oare sunt insarcinata?Semne

Firicelul de viata care este in tine nu are inca cincisprezece zile si iata ca iti face griji prin semnele revelatoare ale existentei sale. Aceste prime semne de sarcina sunt adesea neinsemnate dar, o femeie care stie sa-si asculte trupul, nu se va insela:

  • Intarzierea menstruatiei sau sangerari neinsemnate
  • Sani sensibili
  • Greturi si arsuri stomacale
  • Tendinta de a urina des si constipatii trecatoare
  • Oboseala mare
  • Scurgeri vaginale

Intarzierea ciclului, combinata (sau nu) cu un alt semn (sau mai muite), permite sa se banuiasca sarcina, care poate fi confirmata sau infirmata, la inceput, numai de un test de sarcina.

Intarzierea menstruatiei sau sangerari neinsemnate

Data menstruatiei a sosit, ca in fiecare luna si nimic nu se intampla

O fi oare un semn ? Cu siguranta, dar insuficient. Intr­adevar, o intarziere a menstruatiei poate avea cauze psihologice (soc emotional, angoasa) sau fiziologice (ciclu neregulat). Daca amenoreea, termenul medical pentru lipsa menstruatiei, persista, incearca sa-ti amintesti data primei zile a ciclului precedent, doarece aceasta este prima intrebare pe care ginecologul o va pune pentru a calcula data cand urmeaza sa nasti. Invers, sangerarile usoare la data presupusei menstruatii nu inseamna neaparat ca nu esti insarcinata. Se intampla ca implantarea ovulului in mucoasa uterina sa provoace prin eroziunea vaselor sanguine „menstruatii false”.

Acestea nu vor avea influenta asupra desfasurarii sarcinii. In orice caz, solutia cea mai rapida pentru a afla daca esti sau nu insarcinata consta in a-ti cumpara un test de sarcina de la farmacie.

Sani sensibili

Alte semne arata ca trupul tau se organizeaza, se modifica si reactioneaza deja la noua prezenta micuta:

Sanii sunt umflati, mai sensibili decat de obicei, o tesatura putin mai aspra ii irita imediat, din cand in cand te furnica. Nu intra in panica ! De la inceputul sarcinii, glandele mamare se dezvolta, pregatindu-se pentru alaptare, ceea ce provoaca intarirea aureolelor si cresterea sensibilitatii lor. Pentru a compensa aceste mici inconveniente, alege materiale moi cum ar fi bumbacul si sutiene cu intaritura care sa-ti protejeze sanii.

Greturi si arsuri stomacale

Tu, care te laudai ca nu ai fost niciodata bolnava, iata ca ai greturi. Dimineata la sculare, peste zi, dupa mese. Sau poate ca suferi de arsuri neplacute la stomac si de un aflux neobisnuit de bogat de saliva in gura. Pentru a atenua aceste jene trecatoare, bea dimineata la trezire un pahar mare de apa cu o lamaie stoarsa si evita miscarile bruste la sculare. In timpul zilei trebuie bauta apa minerala cat mai des posibil, cantitatea ideala pentru corp fiind de 1,5 litri de apa pe zi. Stii ca 50% din femei nu au greturi ?